21.02.2018

Elintarviketeollisuusliitto oikaisee virheellisiä tietoja HKScanin työkiistasta Rakveressa

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry on esittänyt 6. ja 19. helmikuuta julkaisemissaan tiedotteissa virheellisiä tietoja, jotka koskevat työkiistaa HKScanin tehtaalla Rakveressa Virossa. Elintarviketeollisuusliito pitää valitettavana, että julkisuuteen on levinnyt vääriä faktoja Rakveren tapahtumista ja haluaa oikaista tietoja.

Toisin kuin SEL on antanut ymmärtää, HKScan kunnioittaa kaikissa toimintamaissaan työntekijöiden oikeutta järjestäytymiseen ja noudattaa paikallisia neuvottelukäytäntöjä virallisessa asemassa olevien ammattiyhdistysten sekä niiden vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden kanssa.

Kiistan taustalla on vaatimus palkkojen korottamisesta. HKScan ja sovittelija olisivat halunneet jatkaa viime vuoden lopulla käynnissä ollutta sovittelua, mutta työntekijäpuoli katkaisi neuvottelut.

SELin mukaan Rakveren tuotantolaitoksella on ollut lakossa 26 teurastamon työntekijää 6. helmikuuta alkaen. Oikea luku on 21 työntekijää. HKScanin Viron-toiminnoissa työskentelee 1 350 henkilöä, joista noin 750 Rakveressa.

SEL on vaatinut HKScania maksamaan työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa. Todellisuudessa HKScan on korottanut Rakveren teurastamolinjalla työskentelevien henkilöiden palkkoja vuosittain noin 6 prosentilla vuosina 2013–2016. Palkkoja tarkistettiin viimeksi syyskuussa 2017.

Teurastamolinjan työntekijöiden ansiotaso on tällä hetkellä yli 19 prosenttia parempi kuin Viron teollisuudessa keskimäärin. Palkkojen kehitys HKScanilla on ollut linjassa Viron muun teollisuuden palkkakehityksen kanssa.

Työnantajana HKScan suhtautuu erittäin vakavasti epäasialliseen käytökseen työpaikalla. Yhtiö puuttuu kaikkeen kollegoiden, esimiesten tai luottamushenkilöstön uhkailuksi, painostukseksi tai epäasialliseksi käytökseksi tulkittavaan toimintaan. Kaikkia työntekijöitä kohdellaan tasavertaisesti ja henkilöstön hyvinvointia, johtamista ja avointa vuoropuhelua kehitetään suunnitelmallisesti.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.