Vienti
Suomalaisten elintarvikkeiden vahvuus kansainvälisillä markkinoilla ovat kestävästi tuotetut ja puhtaat raaka-aineet sekä pohjoisen puhtaasta luonnosta peräisin olevat ainekset. Maailmalla arvostetaan myös korkeaa ravitsemuksellista osaamista, hygieenistä laatua, erikoistuotantoa, kuten gluteenittomia ja laktoosittomia tuotteita, toimitusvarmuutta sekä jäljitettävyyttä.
Vienti parantaa ruuantuotannon kannattavuutta ja kilpailukykyä
Vienti on tärkeää suomalaisen elintarvikeketjun kasvulle ja kilpailukyvylle. Vienti parantaa kotimaisen tuotannon kannattavuutta monin tavoin. Se tarjoaa uusia myyntikanavia rajallisesti kasvavien kotimaan markkinoiden rinnalle sekä antaa yrityksille mahdollisuuden lisätä kapasiteetin käyttöastettaan, löytää korkeamman hintatason markkinoita ja kehittää tuotteita uusiin kuluttajatarpeisiin.
Kilpailukykyinen kotimainen elintarviketuotanto lisää mahdollisuuksia myös korvata tuontia suomalaisilla tuotteilla, vahvistaa maamme kauppatasetta ja lisätä työpaikkoja Suomeen.
Ruokaviennin kasvattamiseksi tarvitaan yritysten vientivalmiuksien kehittämistä ja erilaisten valtakunnallisten ja alueellisten vienti- ja kansainvälistymispalveluiden saatavuuden varmistamista. Viennin kasvu vaatii myös yritysten ja viranomaisten tiivistä yhteistyötä elintarvikeviennissä kansainvälisesti edellytettävien lupien, selvitysten ja auditointien järjestämisessä.
Ruoka-alan vienninedistäminen koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston, Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut.
Food from Finland
Food from Finland -vientiohjelma kokoaan yhteen yli sata viennin kehittämisestä kiinnostunutta elintarvikeyritystä. Ohjelmassa yritykset osallistuvat alan messuille ja ostajatapaamisiin sekä saavat valmennusta eri teemoista. Ohjelman kolmas kausi päättyy vuoden 2023 lopussa.
Lisätietoa Business Finlandin sivuillaTärkeimmät vientituotteet ja kohdemaat
Suomesta viedään monenlaisia elintarvikkeita, kuten maitotaloustuotteita, lihaa, kalaa, juomia, makeisia sekä leipää ja leivonnaisia.
Vuonna 2023 elintarvikkeita vietiin 2,2 miljardilla eurolla. Eniten ruokia ja juomia viedään EU-alueelle, jonne suuntautuu runsaat 60 prosenttia elintarvikeviennistä. Merkittävimpiä vientikohteita ovat Ruotsi, Viro, Kiina, Saksa ja Ranska.
Vastaavasti vuonna 2022 elintarvikkeita tuotiin Suomeen 5,9 miljardilla eurolla. Osa elintarviketuonnista on alan yritysten omassa tuotannossaan tarvitsemia raaka-aineita, joita meillä ei tuoteta tai joita tarvitaan tasaamaan kotimaisen tuotannon satovaihtelua.
Tilastoja elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista
Ulkomaankaupan tilastopalvelustamme löydät tietoa jalostettujen elintarvikkeiden, marjojen ja hedelmien sekä viljojen ja rehujen viennistä ja tuonnista.
Siirry tilastopalveluunDatalla nostetta ruokavientiin
Kasvumoottorihanke Food Data Finland tähtää ruokaviennin kasvuun kehittämällä dataa hyödyntävää ruokaketjua ja edistää sitä kautta korkean lisäarvon tuotteiden ja palveluiden innovaatioita.
Lisätietoa hankkeestaHyödynnä myös
Suomi-tietoa materiaalipankista
Finland Promotion Boardin uudistettu materiaalipankki tarjoaa työkaluja ja tietoa kaikille, jotka haluavat kertoa Suomesta ja suomalaisille tärkeistä teemoista kansainvälisesti.
MateriaalipankkiinViennin uutiset ja tiedotteet
-
Tiedote
Elintarviketeollisuus elpyy pienin askelin
-
Tiedote
Poliittinen riski estää elintarvikealan investointeja
-
Tiedote
Ruokavienti on kasvanut viime vuosina sievoisesti
-
Tiedote
Kevään kehysriihessä istutettava kasvun taimet
-
Tiedote
ETL: Budjettiriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvuohjelmalle
-
Uutinen
ETL ja MTK: Elintarvikevientiä edistettävä pitkäjänteisesti