Energiatehokkuus
Energiatehokkuusdirektiiviin toimeenpanoon perustuva vapaaehtoinen sopimus on osoittautunut Suomessa tehokkaaksi keinoksi edistää energiansäästö- ja ilmastotoimia eri aloilla. Elintarviketeollisuudella on oma sopimukseen liittyvä toimenpideohjelmansa, jota ETL koordinoi.
Ensimmäinen elintarviketeollisuuden sopimuskausi käsitti vuodet 2008–2016. Onnistuneiden tulosten perusteella sopimuksia jatkettiin sopimuskaudelle 2017–2025. ETL tarjoaa sopimukseen liittyneille elintarvikeyrityksille maksutonta energiatehokkuusneuvontaa yhteistyössä Motivan kanssa. Lisäksi sopimukseen liittyneet yritykset voivat hakea energiatukea energiatehokkuutta parantavien investointien toteuttamiseen.
Vuoden 2021 loppuun mennessä elintarviketeollisuuden energiansäästötavoitteista on saavutettu jo 95 prosenttia. Energiatehokkuussopimuksen tulokset osoittavat erinomaisesti, miten kunnianhimoisia tavoitteita voidaan saavuttaa menestyksekkäästi yritysten vapaaehtoisin toimin lainsäädännön sijaan.
Energiatehokkaita tekoja
Valio nipisti kymmenesosan ison tehtaan energiankulutuksesta. Snellman puolitti 15 vuodessa tuotantoon suhteutetun energiankulutuksen. Iso investointi leikkasi viidesosan makeistehtaan energiankulutuksesta.
Lue lisää yritysten toimista