Kohti kestävää ja innovatiivista tulevaisuutta

Tälle sivulle on koottu Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet vaalikaudelle 2023–2027. Tutustu viesteihimme!

Ruoka-ala tarvitsee kasvuohjelman

Suomalainen ruoka-ala rakentaa tulevaisuuden menestystä maailmassa, joka muuttuu kovaa vauhtia ympärillämme. Jalostetun, kotimaassa tuotetun ruuan arvostuksen kasvu ja toimialan vetovoiman parantaminen ovat kaikille suomalaisille sydämen asia.  

Elintarviketeollisuuden yritykset ovat alttiita pienillekin toimintaympäristön heilahduksille, sillä alaan vaikuttavat niin säädösympäristössä tapahtuvat muutokset, alkutuotannon satovaihtelut kuin geopoliittiset tapahtumat.  

Samalla elintarviketeollisuus on aivan olennainen osa Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. Ruoka-ala tuo elinvoimaa koko maahan, maaseudulta kaupunkeihin. 

Turvataan huoltovarmuus, kannustetaan uudistuksiin 

Ruokia ja juomia valmistavat yritykset tarvitsevat ympärilleen ennakoitavan säädösympäristön ja mahdollistavan lainsäädännön, joka turvaa kestävän kasvun. 

Elintarviketeollisuusliitto ehdottaa yli vaalikausien ja hallintorajojen ulottuvaa ruoka-alan kasvuohjelmaa. Alalla on valtavasti potentiaalia. Kasvu hyödyttää suomalaista yhteiskuntaa useaa kautta.

Kotimaassa elintarviketeollisuuden kasvumahdollisuudet ovat rajalliset. Ruokaviennissä on kasvupotentiaalia, ja kasvavan viennin myötä saataisiin lisättyä myös kapasiteettia, jolloin kotimaan markkinakin olisi entistä vahvempi ja kriisinkestävämpi. 

Hyvinvoiva ruoka-ala pystyy vastaamaan paremmin ilmastonmuutoksen ja luontokadon asettamiin haasteisiin. Uudenlaiset toimintatavat vaativat investointeja. Kasvun myötä syntyy lisää työpaikkoja. 

Varmistetaan yrityksille osaajat ja moderni työelämä  

Suomi kärsii jo lähitulevaisuudessa merkittävästä työvoimapulasta. Ruoka-alalle on tärkeää saada lisää ammattitaitoisia ja motivoituneita tulevaisuuden osaajia. Siihen tarvitaan nykyistä toimivammat työmarkkinat, ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen turvaamista eri puolilla maata sekä alan houkuttelevuuden parantamista.

Ravitsevaa ruokaa suomalaisille

Elintarviketeollisuus kehittää jatkuvasti tuotteitaan ja tarjontaansa, jotta kuluttajilla on mistä valita terveellinen ja monipuolinen perusta ruokavalioonsa ja siten osaksi kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Ala haluaa edistää toimialan kannattavuutta, kestävää kehitystä, kotimaisuutta sekä innovatiivista ruoantuotantoa. 

Ilmastonmuutos haastaa elintarviketeollisuutta innovoimaan ja kehittämään edelleen omaa vastuullisuuttaan. Suomessa on pyrittävä nopealla aikataululla eroon tuontienergiariippuvuudesta. Tärkeänä osana sitä on kehitettävä omaa bioenergian tuotantoa.  

Hallitus tarjosi ruoka-alalle vain veropiiskaa

Hallituksen kehysriihipäätökset veronkorotuksista näivettävät ruoka-alan kasvua ja investointeja sekä syövät kuluttajien ostovoimaa. ETL pettyi.

Lue tiedote

Kevään 2024 kehysriihessä istutettava kasvun taimet

ETL sanoo “ei” ruoka-alan kasvulta happea syöville verokepeille ja “kyllä” investointien veroporkkanoille.

Lue tiedote

Budjettiriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvuohjelmalle

Kotitalouksien ostovoiman vahvistamisesta hallitukselle plussaa, ruokaviennin rahoituksesta ja biokaasun riittämättömästä edistämisestä miinusta.

Lue tiedote

ETL:n terveiset syksyn 2023 budjettiriiheen

Kolme keskeisintä: Ruoka-alan kasvuohjelma ripeästi valmisteluun, hallituksen kasvu- ja työllisyystoimiin etunoja, elintarvikeviennin edistämiseen riittävät ja pysyvät resurssit.

Lue tarkemmin

ETL kommentoi Petteri Orpon hallituksen ohjelmaa

Elintarviketeollisuusliittoa ilahduttaa, että hallitusohjelma ruokkii optimismia luomalla ennakoitavuutta ruoka-alan toimintaympäristöön ja vähentämällä poliittista riskiä investoida Suomeen. Nyt on edettävä nopeasti sanoista tekoihin!

Lue kommenttimme

Mikko Käkelän puhe vaalitavoitteiden lanseeraustilaisuudessa

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä tiivisti tavoitteemme vaalikaudelle lanseeraustilaisuudessa 15.9.2022 Helsingin Musiikkitalolla.

Lue puhe

Miten varmistetaan Suomen ruoka-alan tulevaisuus?

Katso tallenne poliitikkojen paneelista 15.9.2022

Ruoka-alalta eväät kasvuun

Tutustu julkaisuumme!
image description

Kysy lisää

Jukka Ihanus

Yhteiskuntasuhdejohtaja