Tiedote

Kevään kehysriihessä istutettava kasvun taimet 

Julkaistu:

ETL sanoo “ei” ruoka-alan kasvulta happea syöville verokepeille ja “kyllä” investointien veroporkkanoille. 

Elintarviketeollisuusliiton (ETL) mielestä valtion velkaantumisen taittaminen edellyttää vahvempaa talouskasvua sopeutustoimien lisäksi. Säästötoimet on kohdennettava niin, että ne haittaavat mahdollisimman vähän kasvua ja huoltovarmuutta.

Julkisessa keskustelussa yhdeksi sopeutustoimeksi on ehdotettu ruoan arvonlisäverotuksen kiristämistä. Se johtaisi kuitenkin ulkomaisen ruoan tuonnin kasvuun ja heikentäisi kotimaisen elintarviketuotannon edellytyksiä. Myös työllisyys kärsisi.

Kun maailmalla vallitsee epävarmuus, kotimaisten toimintaolosuhteiden ennakoitavuus on tärkeää yritysten liiketoiminnalle ja investoinneille.

– Kannattavuuden ja elintarviketuonnin kanssa kamppailevaa elintarviketeollisuutta ei pidä rasittaa uudella sääntelyllä tai pelkästään ruokiin ja juomiin kohdistuvalla verotuksella, Elintarviketeollisuusliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus vaatii.

– Tällainen verotus iskisi pahasti kotimaisen elintarviketeollisuuden kykyyn investoida ja kilpailla markkinoilla, Ihanus sanoo.

Suomessa ei ikäänny pelkästään väestö, vaan myös tuotannollinen pääoma ja osaaminen vanhenevat. Investoinnit uuteen teknologiaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä koneisiin ja laitteisiin ovat jääneet jälkeen keskeisistä kilpailijoista.

Ruoka-alalla on hyödyntämätöntä kasvupotentiaalia, joka olisi saatava käyttöön.

– Suomen houkuttelevuutta investointikohteena voidaan vahvistaa investointien verokannusteilla. Hallituksen pitäisi linjata kehysriihessä esimerkiksi vihreiden investointien verokannustimesta tai t&k-vähennyksen laajentamisesta, Ihanus ehdottaa.

Vauhditetaan ruoka-alan nousua TKI-rahoituksella

Ruokayritysten menestyminen kotimarkkinoilla on kivijalka elintarvikkeiden viennin kehittämiselle.

– Elintarviketeollisuuden kilpailukyvyn vahvistaminen edellyttää, että ruokasektorin osuutta lisätään kansallisessa TKI-rahoituksessa, Ihanus painottaa.

Kasvun vahvistamiseksi on varmistettava, että suoraan yrityksille kohdistettava soveltava t&k-rahoitus on riittävää. Business Finlandin hankkeiden ja rahoituksen kriteereiden on mahdollistettava, että myös kuluttaja- ja kotimarkkinoilla toimivat alat saavat tukea uudistumiseen.

Lisäksi ETL vaatii, että elintarvikealan vientipalvelujen resursseja vahvistetaan valmisteltaessa pian käynnistyvää ruoka-alan poikkihallinnollista kasvuohjelmaa. Etenkin elintarvikealan pk-yrityksille tällaiset vientipalvelut ovat tärkeitä.

Lisätietoja

Jukka Ihanus

Yhteiskuntasuhdejohtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset