21.08.2014

Elintarvikevientiin lisää vauhtia

Syyskuussa käynnistyvä Elintarvikkeiden vientiohjelma tukee suomalaisen ruoan ja juoman kansainvälistä kasvua. Ohjelman tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen ruokaviennin arvo kolmeen miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. Uutta kasvua haetaan etenkin Itämeren alueelta ja Aasiasta.

– Venäjän elintarvikkeille asettama tuontikielto korostaa tarvetta laajentaa suomalaisten elintarvikeyritysten vientimarkkinoita. Nyt on tärkeää saada aikaan nopeita onnistumisia yrityksille sekä kehittää pk-yritysten osaamista ja valmiuksia kansainvälistymiseen pitkällä aikavälillä, kertoo elintarviketoimialan johtaja Esa Wrang Finpro ry:stä.

Suomalaisten elintarvikeyritysten kansainvälistä kasvua tukevan ohjelman avulla pyritään lisäämään vientiä tekevien yritysten määrää ja avaamaan uusia markkinoita yrityksille. Finpro on vetovastuussa TEAM Finland -toimijoiden ja Elintarviketeollisuusliiton yhteisestä vientiohjelmasta, jota on valmisteltu vuoden alusta yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön, maa- ja metsätalousministeriön ja yritysten kanssa. Ohjelmaan halutaan mukaan laaja joukko suomalaisia elintarvikealan yrityksiä.

– Korkealaatuisille suomalaisille elintarvikkeille on kysyntää kansainvälisillä markkinoilla. Kannustamme yhä useampia pieniä ja suuria suomalaisyrityksiä pohtimaan vientimahdollisuuksia. Syyskuussa käynnistyvä ohjelma kokoaa yritykset yhteistyöhön yritysten viennin kehittämisessä ja tarjoaa yrityksille erinomaisen mahdollisuuden saada asiantuntemusta käyttöönsä kansainvälistymiseen liittyvissä kysymyksissä, kertoo Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Uutta kasvua Aasiasta

– Ohjelman aikataulutuksessa ja toimenpidevalinnoissa Venäjän muuttunut tilanne huomioidaan. Venäjä on kuitenkin varmasti jatkossakin suomalaiselle elintarvikeviennille tärkeä kohdemaa. Elintarvikkeiden nykyisestä viennistämme yli puolet kohdistuu neljään päämarkkinaan Venäjälle, Ruotsiin, Viroon ja Saksaan. Ohjelma panostaa Itämeren alueen kasvuun ja uutena markkinana tarkastelemme ennen kaikkea Aasiaa, Wrang kertoo.

Yritysten kansainvälistymisen kasvua tuetaan kohottamalla yritysten vientivalmiuksia, lisäämällä yritysyhteistyötä, poistamalla viennin esteitä ja lisäämällä kansainvälistä markkinointia ja suomalaisen ruoan näkyvyyttä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi pk-yritysten neuvontatyötä, mentorointia, koulutusta, konsultointia, ostajatapaamisia, messuosallistumisia, delegaatiomatkoja, markkinatutkimuksia ja tiedonvaihtoa. Sekä paljon muuta. Tehokas yhteistyö auttaa etenkin pk-yrityksiä viennin käynnistämisessä ja kansainvälisessä markkinoinnissa, Wrang toteaa.

Ohjelman ensimmäisinä konkreettisina toimenpiteinä ovat ostajien tapaamiset suomalaisyritysten kanssa eri kohdemarkkinoilla sekä Food from Finland -yhteisnäkyvyys Pariisin SIAL-ruokamessuilla lokakuussa.

Puhtaus, tuoreus ja terveellisyys Suomen valtit

Ohjelman taustaselvitystyössä suomalaisen ruoan yhdeksi kasvualueeksi on tunnistettu erikoistuotteet. Esimerkiksi terveysvaikutteiset ja allergiavapaat elintarvikkeet, luomu, marjat, kauratuotteet, lasten ja iäkkäiden erikoistuotteet sekä ruokaturvallisuusosaaminen ovat arvossaan maailmalla. Suomalaisen ruoan terveellisyys, puhtaus ja turvallinen ruokatuotanto ovat keskeisessä roolissa ohjelman toteutuksessa.

Elintarvikeviennin ohjelma julkistetaan yrityksille ja alan toimijoille 25.9. järjestettävässä tilaisuudessa.

Lisätietoja:
Esa Wrang, toimialajohtaja, elintarvikesektori, Finpro, esa.wrang@finpro.fi, puh. 0400 243 076
Outi Torniainen, viestintä- ja markkinointijohtaja, Finpro, outi.torniainen@finpro.fi, puh. 040 512 1375
Heikki Juutinen, toimitusjohtaja, Elintarviketeollisuusliitto ry, heikki.juutinen@etl.fi, puh. 040 502 6270
Heli Tammivuori, johtaja, elinkeinopolitiikka, Elintarviketeollisuusliitto ry, heli.tammivuori@etl.fi, puh. 040 557 5667

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.