19.06.2013

Marjoja kerättiin ennätysmäärä viime vuonna – ulkomaisten poimijoiden tarve kasvaa

Vuonna 2012 marjoja kerättiin elintarviketeollisuuden käyttöön ennätyksellisen paljon, noin 14 miljoonaa kiloa. Marjat hyödynnettiin raaka-aineena marjajalosteissa kuten hilloissa, mehuissa ja kuivatuissa marjoissa. Suuri osa marjoista puhdistettiin, pakastettiin, pakattiin ja myytiin vähittäiskaupoissa kuluttajille.

Vuosittain luonnonmarjoista otetaan talteen vain noin 10 prosenttia kokonaissadosta. Kotitaloudet keräävät siitä suurimman osan. Ulkomaisilla marjanpoimijoilla on kuitenkin ratkaiseva rooli, jotta suomalaiset metsämarjat saadaan jalostettavaksi ja kaupalliseen käyttöön. Luonnontuoteteollisuusyhdistys kutsuu tänä vuonna yli 3000 ulkomaista marjanpoimijaa varmistamaan marjasadon talteenottoa.

– Vuosi vuodelta yhä harvempi poimii marjat itse, koska marjastajat ikääntyvät ja marjat halutaan vaivattomasti. Tästä syystä ulkomaisten marjanpoimijoiden merkitys luonnonmarjojen talteenotossa kasvaa, toimialapäällikkö Mari Jääskeläinen Luonnontuoteteollisuusyhdistyksestä kertoo.

Luonnonmarjat ovat merkittävä vientituote. Niiden lisäarvo on Suomen luonnon puhtaudessa ja marjojen korkeassa ravintoainepitoisuudessa sekä marjojen terveysvaikutuksissa.

– Suomalainen luonnonmarja on parasta superfoodia, mitä suomalaiselle kuluttajalle voidaan tarjota, Jääskeläinen hehkuttaa.

Suomen metsistä poimitaan mustikkaa, puolukkaa, hillaa ja variksenmarjoja. Poiminta keskittyy yleensä Lapin ja Kainuun alueelle, mutta myös sinne, missä sato on runsain. Marjoja poimitaan vain metsissä ja hillasoilla.

Ulkomaiset poimijat saavat kutsuyrityksiltään poimintaan kattavan opastuksen, jossa poimijoita opastetaan jokamiehenoikeuden periaatteisiin, hyviin poimintakäytäntöihin ja Suomen luonnon erikoisuuksiin. Kutsuyritysten vastuulla on myös järjestää poimijoille majoituspuitteet, joissa on riittävästi saniteettitiloja, hyvät peseytymismahdollisuudet ja ruoanlaittotilat.

– Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen jäsenistö on sopinut yhteisistä poimintakäytännöistä ja tukee Lapin Liiton kanssa yhdessä laadittuja hyviä toimintaperiaatteita. Suomen metsien marjasadon saaminen kuluttajien ruokavalioon on koko kansan etu, Jääskeläinen toteaa.

Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen toimintaperiaatteet

Lisätiedot: Luonnontuoteteollisuusyhdistys, toimialapäällikkö Mari Jääskeläinen, p. 040 171 9070

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.