12.03.2012

Kustannukset elintarviketeollisuudessa nousevat kuluttajahintoja nopeammin

Elintarviketeollisuusliiton kyselytutkimuksen mukaan elintarviketeollisuuden kustannukset kohosivat viime vuonna 7,1 prosenttia. Kustannusnousun arvioitiin jatkuvan tänä vuonna keskimäärin 4,7 prosentin vauhdilla. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kuluttajahinnat nousivat viime vuonna 5,0 prosenttia.

– Elintarviketeollisuuden kustannukset ovat nousseet selvästi voimakkaammin kuin kuluttajahinnat. Tämä kertoo, että teollisuus ei ole onnistunut saamaan riittäviä hinnankorotuksia läpi, toimitusjohtaja Heikki Juutinen toteaa.

Kustannusnousun taustalla ovat olleet ennen kaikkea kohonneet raaka-ainekustannukset sekä kallistuva energia. Tänä vuonna myös kuljetuskustannusten arvioidaan nousevan merkittävästi. Raaka-ainekustannusten arvioidaan kohoavan 5,1 prosenttia, energiakustannusten 5,1 prosenttia ja kuljetuskustannusten 6,0 prosenttia.

Lähes puolet yrityksistä kertoi kannattavuutensa heikenneen viime vuonna. Tänä vuonna tilanne näyttää hieman valoisammalta. Yrityksistä 42 prosenttia arvioi kannattavuuden pysyvän ennallaan ja 40 prosenttia uskoo kannattavuuden paranevan. Edelleen kuitenkin lähes viidennes vastaajista arvioi kannattavuutensa heikkenevän.

Elintarviketeollisuuden keskimääräinen liikevoitto on ollut viime vuosina 2,2–4,9 prosenttia.

– Haasteista huolimatta yritykset uskovat kasvuun. Elintarvikevienti on vahvistunut ja alan investoinnit kotimaassa ovat yhä kasvaneet. Odotamme hallituksen kehysriiheltä selviä signaaleja siitä, että yritysten, tuotantopanosten ja elintarvikkeiden veroratkaisuilla ei heikennetä kotimaisen tuotannon kilpailukykyä kilpailijamaihin nähden, Juutinen painottaa.

Kustannuskysely tehdään ETL:n jäsenyritysten keskuudessa kahdesti vuodessa. Helmikuussa tehtyyn kyselyyn vastanneet yritykset edustavat kolmannesta elintarviketeollisuuden tuotannon bruttoarvosta.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.