09.12.2011

Ruuanlaiton sujuvuus ja kotimaisuus tärkeitä jouluna

Jouluna ruoka on tärkeä tunnelman luoja, mutta moni kaipaa helpotusta ruuanlaittoon. Elämänvaihe ja talouden koko vaikuttavat paljon siihen, tehdäänkö ruuat itse vai hyödynnetäänkö elintarviketeollisuuden tarjoamia mahdollisuuksia. Varsinkin lapsiperheissä sekä 1–2 hengen talouksissa jouluateria halutaan koostaa vaivattomasti ja valmiita ja puolivalmiita vaihtoehtoja käytetään erityisen mielellään. Tiedot perustuvat TNS Gallupin marraskuiseen kyselytutkimukseen, johon vastasi 990 henkeä.

– Elintarviketeollisuus on jouluvalmisteluiden oiva helpottaja. Sujuvaa ruuanlaittoa kaipaaville on kehitetty pelkän kypsennyksen tarvitsevia ja suoraan joulupöytään nostettavia herkkuja. Joulupöydän kattaminen käy niillä kätevästi ja aikaa jää myös muille mukaville joulupuuhille, toimialapäällikkö Elisa Piesala toteaa.

Laatikot, rosolli ja joulukinkku kuuluvat perinteisesti suomalaiseen joulupöytään. Puolet (51 %) rosollia tarjoavista kodeista ja yli puolet (57 %) peruna-, porkkana- ja lanttulaatikkoa tarjoavaista kodeista ostaa tuotteet valmiina tai puolivalmiina. Kinkkua tarjoavista kodeista 62 prosenttia paistaa valmiiksi suolatun kinkun omassa uunissa ja 14 prosenttia ostaa kinkun tai muun sianlihatuotteen valmiina. Omassa uunissa paistettu kinkku on erityisen tärkeä perheissä, joissa on alle 6-vuotiaita.

Jälkiruokapöydän suosikkeja ovat piparkakut ja joulutortut. Joulutorttuja tarjoavista kodeista 59 prosenttia paistaa tortut valmiista pakastetaikinasta. Valmistaikinaa hyödynnetään erityisesti lapsiperheissä sekä pienikokoisissa talouksissa. Piparkakkuja tarjoavista kodeista 28 prosenttia leipoo valmistaikinasta ja 27 prosenttia ostaa piparkakut valmiina.

Anna lupaus - Syö Suomi kasvuun!

Ruokaostoksilla kotimaisuus on kuluttajille tärkeätä. Jouluisin kotimaisuuden merkitys korostuu, koska jouluna nautitaan perinteisistä mauista. Kotimaisuus merkitsee kuluttajille ennen kaikkea turvallisuutta ja Suomen luonnosta peräisin olevaa puhtautta.

Elintarviketeollisuusliitto haastaa kaikki suosimaan suomalaista tulevissa ruokahankinnoissa. Ruuan valmistuksen läheisyys tarkoittaa, että etu jää kotimaahan. Jos jokainen ostaa kuukausittain yhdellä lisäeurolla kotimaassa valmistettuja elintarvikkeita, maahamme syntyy vuosittain 1500 uutta työpaikkaa. Lupauksen ostaa enemmän kotimaista voi antaa allekirjoittamalla Syö Suomi kasvuun -adressin osoitteessa www.etl.fi. Nimiä kerätään 5.12.2012 saakka.

Lisätiedot:
toimialapäällikkö Elisa Piesala, p. (09) 1488 7228

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.