09.09.2014

Ruokahävikki vähenee kun kaikki kantavat kortensa kekoon

Syyskuussa vietettiin Kuluttajaliiton Hävikkiviikkoa. Elintarviketeollisuusliitto oli kampanjassa mukana tärkeän asian puolesta jo toista kertaa. Ruokahävikin vähentäminen on merkittävä ekoteko. Kuka tahansa voi kantaa kortensa kekoon ja miettiä, miten tehostaa ruokien ja juomien hankintaa, valmistusta ja kulutusta.

MTT:n ruokahävikkiä tarkastelleessa Foodspill-hankkeessa laskettiin, että elintarviketeollisuudessa ruokahävikkiä syntyy noin kolme prosenttia tuotantovolyymistä. Hävikkiä minimoivat niin pienet kuin suuretkin yritykset. Se on taloudellista toimintaa ja myös siksi järkevää.

Kun ruokaa laitetaan kotikeittiön tarvikkeita mittavammissa kattiloissa ja uuneissa, syntyy erilaisia ruuaksi kelpaamattomia sivuvirtoja kuten mäskiä, siemeniä ja kuoria. Sivuvirrat eivät päädy jätteeksi. Ne ovat toisten toimialojen ja tuotantoprosessien haluttua raaka-ainetta. On tavallista, että sivuvirtoja hyödynnetään esimerkiksi rehuteollisuudessa, lannoitteissa tai biopolttoaineena. Myös hukkapalat pyritään hyödyntämään. Niistä tehdään maistuvia tuotteita.

Elintarviketeollisuus tukee asiakkaitaan eli kauppaa ja ravintoloita hävikin vähentämisessä. Hyvin suunnitellut tehokkaat tilaus- ja toimitusprosessit auttavat hävikin hallinnassa. Yhtä tärkeää on, ettei elintarvike joudu kotitalouksissakaan hukkateille. Ruuat ja juomat valmistetaan tehtaissa hygieenisesti, jolloin tuote pysyy herkullisena kotiin asti eikä kotonakaan pilaannu ennen aikojaan. Myös oikeanlaiset ja oikeankokoiset pakkaukset ovat omiaan vähentämään hävikkiä.

Työtä elintarviketeollisuuden hävikin minimoimiseksi tehdään joka päivä ennen kaikkea yrityksissä, mutta myös Elintarviketeollisuusliitto on monessa mukana niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Euroopan elintarviketeollisuuden kanssa yhteistyössä on valmistettu yrityksiä hävikin vähentäjien rintamaan kannustavat sivut Every Crumb Counts. Parhaillaan liitto osallistuu nelivuotiseen Fusions-nimiseen EU-hankkeeseen. Hankkeella halutaan vähentää ruokahävikin määrää kannustamalla sosiaalisiin innovaatioihin. Uusia keinoja haetaan siis aktiivisesti.

Mitä voi tehdä kotona?

Elintarviketeollisuudessa ruokaa tehdään isoissa erissä energiatehokkaasti. Kun käyttää jalosteita, vähentää kotitalouksien energiankäyttöä ja hävikin ehkäiseminen siirtyy teollisuuden hoidettavaksi. Kätevää ja vaivatonta!

Ylipäätään kannattaa kiinnittää huomio omaan ostamiseen ja kuluttamiseen. Alla on muutama lisävinkki, joilla hävikin vähentämisessä pääsee hyvään vauhtiin.

  • Osta ruokaa vain sen minkä kulutat
  • Pakasta suurista määristä pienempiä annospaketteja
  • Käytä pian vanhenevat elintarvikkeet ensin
  • Arvioi aistiesi avulla, onko tuote pilaantunut
  • Suunnittele viikon ruoat valmiiksi
  • Ota lautaselle vain sen verran kuin syöt
  • Tuunaa ylijäämäruuista herkkuja

Erinomaista ruokahalua ja hävikittömiä ruokahetkiä!

Kommentointi

Nimi:
Otsikko:
Kommentti:
Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää