Blogi

Uusi pakkaussääntely uhkaa tehdä edelläkävijöistä maksajia

Kirjoittanut: Satumaija Levón

Julkaistu:

EU:ssa ollaan parhaillaan uudistamassa pakkauksia ja pakkausjätettä koskevaa lainsäädäntöä. Uudistuksen tavoitteena on kierrätyksen lisääminen ja jätemäärän vähentäminen. Yhtenä ratkaisuna on esitetty pakkausten uudelleenkäytön edistämistä.

Nykyään pakkaukset ovat pääsääntöisesti kierrätettäviä eli ne kerätään ja materiaali hyödynnetään uudestaan raaka-aineena. Uudelleenkäyttö sen sijaan tarkoittaa, että pakkaukset kiertäisivät sellaisenaan kuluttajilta takaisin yrityksille puhdistettavaksi ja uudelleenkäytettäväksi.

Lainsäädännön painopisteen nopea muuttuminen kierrätettävistä pakkauksista uudelleenkäytettäviin pakkauksiin on esimerkki ennakoimattomasta toimintaympäristön muutoksesta ja myrkkyä yritysten kestävyyttä edistäville investoinneille. Lisäksi uudelleenkäytettävillä pakkauksilla saavutettavat ympäristöhyödyt jäävät edelleen epäselviksi.

Elintarviketeollisuudessa on jo pitkään käytetty uudelleenkäytettäviä pakkauksia siellä, missä niiden käyttö on logistiikan, elintarviketurvallisuuden ja ympäristön kannalta järkevää. Hyviä esimerkkejä ovat kauppojen ja leipomoiden välillä kulkevat leipomolaatikot tai kuljetuksissa ja varastoinnissa käytetyt kylmälavat.

Myös oluet ja virvoitusjuomat pakattiin aikaisemmin uudelleenkäytettäviin lasipulloihin, mutta niistä on luovuttu lähes kokonaan. Nykyään juomapakkaukset kiertävät tehokkaasti pantti- ja palautusjärjestelmän kautta uudestaan raaka-aineena hyödynnettäväksi.

Suomessa on kehitetty pitkäjänteisesti kestäviä biopohjaisia pakkausratkaisuja sekä tehty töitä tehokkaan keräys- ja kierrätysjärjestelmän edistämiseksi.

Uhkana on, että EU:n uusi pakkauslainsäädäntö pakottaa kaikki jäsenmaat yhteen ja samaan muottiin. Esimerkiksi juomapakkausten uudelleenkäyttötavoitteet edellyttäisivät kahden rinnakkaisen järjestelmän ylläpitämistä. Tällä voisi olla ennakoimattomia vaikutuksia myös kuluttajien käyttäytymiseen ja sitä kautta pakkausten keräys- ja kierrätysasteen toteutumiseen.

Suomalaisilla EU-päättäjillä alkaa olla viimeiset hetket herätä siihen tosiasiaan, että muutos tarkoittaisi vuosien työn valumista hukkaan ja edelläkävijöistä tulisi laskun maksajia. Olisi erittäin tärkeää, että pakkauslainsäädännön uudistuksessa huomioidaan jäsenmaiden erot sekä tehokas pakkausten keräys ja kierrätys tasavertaisena vaihtoehtona uudelleenkäytettäville pakkauksille.

ETL järjestää keskiviikkona 15.11. klo 9.00-11.00 mediatilaisuuden pakkaussääntelyn uudistuksen vaikutuksista suomalaisille elintarvikealan yrityksille. Infossa kuullaan myös Valion ja Finn Spring Oy:n  konkreettiset esimerkit vaikutuksista.  Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus osallistua kierrokselle Valion mehutehtaalla.
Lisätietoa tilaisuudesta täällä
.

Katso myös ruoka-alan toimijoiden muutosehdotukset pakkaus- ja pakkausjätelainsäädännön uudistukseen.

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Satumaija Levón

Johtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset