Uutinen

Toimitusjohtajan kesätervehdys: Ruoka-ala kehittää tulevaisuustaitojaan

Kirjoittanut: Mikko Käkelä

Julkaistu:

Vuoden kierto on edennyt kesälomien kynnykselle, ja voin arvioida kulunutta kevättä sekä tyytyväisin että huolestunein mielin.

Kunnianhimoinen tekemisen, kehittämisen ja yhteistyön meininki Elintarviketeollisuusliitossa sekä koko ruoka-alalla on jatkunut. Näin siitäkin huolimatta, että yritykset joutuvat yhä taistelemaan lujasti kotimaisen tuotannon toimintaedellytysten puolesta tuontiruokaa vastaan eikä maan hallituksella ollut tarjolla kehysriihessä tälle elintärkeälle sektorille kuin rapsakkaa veropiiskaa.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on kuitenkin onneksi herännyt ymmärrystä ruoka-alan suurta roolia kohtaan kasvun ja elinvoiman lähteenä. Elintarviketeollisuusliitto on vienyt määrätietoisesti päättäjille viestiä siitä, miten elintarvikeyritysten toimintaedellytyksistä huolehtimalla pystytään auttamaan koko Oy Suomi Ab:tä saamaan taas koneita käyntiin ja taloutta kasvuun pitkien kituliaiden aikojen jälkeen.

Elintarvikealalla todella on kanttia sanoa, että vahvistamalla sen kasvua syntyy paljon kerrannaista hyvää koko Suomeen. Luonnonvarakeskuksen tuore selvitys ruoka-alan merkityksestä toi esimerkiksi esiin, että yksi työpaikka elintarvikeyrityksessä synnyttää kansantalouteemme peräti kolme muuta työpaikkaa.

Elintarvikkeita jalostetaan kaikkialla maassamme, joten ala on tärkeä myös maakuntien työllisyyden ja elinvoiman vahvistajana. Puhumattakaan huomattavasta verojalanjäljestä: joka kymmenes veroeuro yhteiseen kassaan kerätään Suomessa ruoka-alalta.

* * *

Elintarviketeollisuusliitto on edennyt vaikuttamistyössään strategiansa mukaisesti kolmen korin mallilla, kun olemme ruoka-alan suunnannäyttäjänä ja kokoavana voimana edistäneet modernia työelämää, alan kehitystä ja kasvua sekä vastuullisuutta ja kestävyyttä.

Toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten vuoksi olemme ottaneet liiton kolme vuotta sitten laaditun strategian luupin alle tarkasteluun niin, että se muuttuneissakin oloissa vie varmasti edunvalvontaamme ja vaikuttamistamme oikeaan suuntaan.

Strategia toimii edelleen hyvin, mutta on selvää, että sitä on ajoittain hienosäädettävä. Tämä yhdessä liiton hallinnon kanssa käynnistetty kalibrointityö saadaan päätökseen tulevana syksynä.

* * *

Sanotaan, että jos joku on taitava vainuamaan tulevaisuuden muutoksia ja nousevia ilmiöitä, hänellä on hyvä ”hoksnokka”. Tällaista taitoa maailman myllerrysten keskellä haluamme nyt Elintarviketeollisuusliitossa erityisesti vahvistaa. Ennakointi ja tuleviin kehityskulkuihin vaikuttaminen ovat tänä päivänä tärkeämpiä kuin koskaan.

Yksi tapamme ottaa haltuun huomisen toimintamaastoa ovat yhdessä jäsenyritysten kanssa työstetyt tiekartat. Niitä on jo julkistettu alkuvuonna ja lisää valmistuu syyspuolella.

Elintarviketeollisuuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotiekartta opastaa leveämmän leivän ääreen, kun pitkäjänteiset TKI-investoinnit mahdollistavat alan kasvupotentiaalin hyödyntämisen. Vähähiilinen elintarviketeollisuus 2035 -tiekartta puolestaan kokoaa keskeiset toimet, joita ala tarvitsee saavuttaakseen omien päästöjensä hiilineutraalisuuden.

Työn alla on elintarviketeollisuuden datatiekartta, jossa laaditaan alalle datavisio ja tunnistetaan keinot sen mukaisen tahtotilan saavuttamiseksi.

Raskaan lakkokevään vastapainona erityisen ilahduttavaa on Elintarviketeollisuusliiton ja Suomen Elintarviketyöläisten Liiton yhdessä käynnistämä tulevaisuusvuoropuhelu. Sen lopputuloksena syntyy yhteinen missio elintarvikealan työstä, osaamisesta ja alan vetovoimaisuuden parantamisesta. Keskustelu jatkuu yhteisissä tapaamisissa Työ2030-ohjelman sparraamana.

Elintarviketeollisuuden yksi haaste on uusien opiskelijoiden ja työntekijöiden houkuttelu. Mielikuvat yritysten tarjoamista töistä ja uramahdollisuuksista ovat osin vanhentuneita tai vääriä. Vastalääkkeenä tälle on nyt valmisteilla yhtenäinen viestinnällinen kokonaiskonsepti, joka puhuttelee sekä opiskelualaa valitsevia nuoria että heidän kanssaan työskenteleviä opettajia ja opoja.

* * *

Alkuvuodesta juhlimme liiton 80-vuotista taivalta. Se on hatunnoston paikka etujärjestölle ja sen henkilöstölle. Jatkamme tästä eteenpäinkin yhteistyöhakuista, haasteita kaihtamatonta vaikuttamistyötämme – miltä ruoka-ala sitten näyttääkään 80 vuoden kuluttua vuonna 2104?

Olen mielissäni, miten liiton henkilöstö pelaa joukkueena saumattomasti yhteen. Kevään aikana olemme kiinnittäneet huomiota liikunnan merkitykseen hyvinvoinnillemme ja hyvinvoinnin merkitykseen työvireelle.

Olemme osallistuneet toimitilojemme mahdollistamaan uimakouluun, ja kesän aikana vastaamme Olympiakomitean lanseeraamaan #LupausSuomelle -liikkumishaasteeseen keräämällä yhdessä 20 000 kilometriä eri tavoin liikkuen. Tuolla kilometrimäärällä painumme niin pitkälle kuin pippuri kasvaa, Indonesiaan, ja tulemme takaisin.

Toivotan virkistävää, rentoa ja ruokailoista kesää!

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset