17.02.2020

Elintarviketeollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro solmivat uuden työehtosopimuksen

Elintarviketeollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen uudistamiseksi ajalle 13.2.2020–28.2.2022. Neuvottelutulos on hyväksytty molempien järjestöjen hallinnossa. Ratkaisu vastaa kustannusvaikutukseltaan työmarkkinakierroksella muodostunutta linjaa.

Ensisijaisesti lähtökohtana on, että palkantarkistusten suuruudesta, ajankohdasta ja toteutustavasta sovitaan paikallisesti yritysten tilanteet huomioon ottaen.

Jos paikallista palkkaratkaisua ei synny, toimihenkilöiden palkkoja korotetaan vuonna 2020 1,3 %:n yleiskorotuksella ja vuonna 2021 1,3 %:n yleiskorotuksella. Toukokuussa 2021 toimihenkilöiden palkkojen korottamiseen käytetään lisäksi 0,7 %:n yritys- tai työpaikkakohtainen erä. Erän tarkoituksena on muun muassa tukea palkanmuodostuksen kannustavuutta sekä yrityksen palkkapolitiikan ja oikeudenmukaisen palkkaporrastuksen toteutumista.

Palkantarkistusten ohella sovittiin työehtosopimuksen tekstien uudistamisesta. Merkittävimmät muutokset liittyvät toimihenkilöiden työaikoihin. Työajan pidentäminen 24 tunnilla vuodessa eli kiky-tunnit poistuvat. Samalla työehtosopimukseen sovittiin uusia työaikaratkaisuja, jotka mahdollistavat työaikojen sijoittelun joustavammin paikallisia tarpeita vastaavasti.

– Arvostamme Pron neuvottelijoiden ratkaisuhakuisuutta ja neuvottelujen sujuvuutta vaikeissa olosuhteissa. Neuvottelutuloksen saavuttaminen on osoitus elintarvikealan pitkään jatkuneesta hyvästä neuvottelukulttuurista, Elintarviketeollisuusliiton työmarkkinajohtaja Mika Lallo sanoo.

– Elintarviketeollisuuden kannalta on tärkeää, että sopimusratkaisulla pystyttiin säilyttämään kilpailukykysopimuksen mukaisen 24 tunnin työajan pidennyksen kustannushyöty, Mika Lallo korostaa.

Nyt solmitun työehtosopimuksen piirissä on 6 000 toimihenkilöä.

Elintarviketeollisuusliiton työehtosopimukset Suomen Elintarviketyöläisten Liiton SELin kanssa ovat voimassa 31.1.2021 saakka.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.