Talouskatsaus: Elintarviketeollisuuden liikevaihto laskee, kotimaankysyntää vahvistettava
Elintarviketeollisuuden näkymät eivät lupaa kasvua siitä huolimatta, että alan tuotannon kasvusta on viitteitä ja ala on hienokseltaan kuronut kiinni aiempina vuosina syntynyttä eroa EU-maiden ja Suomen elintarviketeollisuuden tuotannossa. Elintarviketeollisuuden liikevaihto jatkaa supistumistaan sekä kotimaassa että viennissä. Tiedot perustuvat ETL:n julkaisemaan Elintarviketeollisuuden talouskatsaukseen.
Liikevaihdon supistuminen alkoi jo vuonna 2014. Merkittävä pudotus liikevaihtoon tuli, kun Venäjä asetti osan elintarvikkeista edelleen voimassa olevaan tuontikieltoon. Samaan aikaan vaisu kotimarkkinakysyntä sekä kotimaan myyntihintojen ja maailmanmarkkinahintojen aleneminen ovat pitäneet liikevaihdon kehityksen laskussa.
”Elintarviketeollisuudessa odotetaan hallitukselta päätöksiä, jotka ennen kaikkea tukevat kotimarkkinoita. Tämä tarkoittaa, että kuluttajien ostovoimaa on vahvistettava ja yritysten hallinnollista taakka on vähennettävä. Se lisäisi myös yritysten investointihaluja Suomeen. Elintarviketeollisuus ja koko ruoka-ala työllistävät suoraan ja välillisesti noin 300 000 suomalaista. Näin merkittävästä työllisyydestä on pidettävä kiinni”, ETL:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen toteaa painokkaasti.
Jalostettujen elintarvikkeiden viennin volyymi kohosi tämän vuoden tammi-toukokuussa 311 061 tonniin. Volyymi ylitti 8 prosentilla vuoden 2015 tason, mutta viennin arvo jäi vietyjen tuotteiden jalostusasteen alenemisen vuoksi aavistuksen jälkeen edellisvuodesta. Varsinkin meijerialalla Venäjän toimien seurauksena vähentynyt vienti ja maailmanmarkkinahintojen lasku ovat vaatineet sopeutustoimia.
Myös juomateollisuudessa on ollut vaikea vuosikymmen. Alkoholiala on jo pitkään kärsinyt korkeasta alkoholiverosta ja sen seurauksena mittavasta alkoholijuomien yksityistuonnista. Alan työllisyys on supistunut viidenneksen, kun muualla elintarviketeollisuudessa työllisyys on kasvanut 6 prosenttia. Juoma-alan työllisyyttä ja kehitystä rasittaa myös virvoitusjuomavero.
”Kireä verotus näivettää hiljalleen suomalaisia ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä. Kiitettävää on, että valtiontukisäädösten vastainen makeisvero poistuu pian. Myös kilpailua ja kilpailukykyä heikentävä virvoitusjuomavero tulisi jo siirtää historiaan”, Juutinen toteaa.
Lue koko Talouskatsaus tästä (Pdf).
» Takaisin