30.03.2011

Kotieläintiloille rehuvarastojen merkintään uudet ohjeet

Rehuteollisuusyhdistys on julkaissut kotieläintiloille ohjeen, johon on koottu hyvät toimintatavat rehuvarastojen merkitsemiseksi. Ohjeistuksella kehitetään ja yhtenäistetään rehuvarastojen merkintöjä kotieläintiloilla uuden rehulainsäädännön mukaisesti sekä parannetaan rehujen jäljitettävyyttä.

Elintarvikealan yhdessä laatima Hyvät rehuvarastojen merkintätavat -ohje on laatuaan ensimmäinen Euroopan yhteisön alueella. Ohjeen ovat laatineet Rehuteollisuusyhdistyksen lisäksi Eläintautien torjuntayhdistys ETT sekä useat kotimaiset kotieläintuotannon elintarvikeyritykset. Ohjeistus on virallisesti arvioitu Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa.

Ohjeissa kuvataan rehuvarastojen yksilöintiin tarvittavat merkinnät ja niiden käyttäminen kotieläintiloilla. Kotieläinyrittäjä voi ilmoittaa rehua tilatessaan niiden varastojen tunnukset, joihin rehu toimitetaan.

Kuljettaja pystyy itsenäisesti purkamaan rehukuorman haluttuihin varastoihin rahtikirjalle tallennettujen varastotunnusten perusteella. Varaston tunnuksen sisältävä rahtikirja täyttää osaltaan rehulainsäädännön vaatimuksen alkutuotannon toimijan kirjanpitovaatimuksesta.

Turvallinen ruoka on kilpailuvaltti

Kuluttajat haluavat olla varmoja siitä, että he syövät turvallista ruokaa. Turvallisuus on suomalaisten elintarvikkeiden kilpailuvaltti myös kansainvälisillä markkinoilla. Tästä syystä peruselintarvikkeiden tuottamiseen käytettyjen rehujen jäljitettävyys on tärkeää. Kotieläintilalla maidon, lihan ja munien laatu ja turvallisuus alkavat rehuista.

Hyvät rehuvarastojen merkintätavat -ohje on kaikkien alan toimijoiden käytettävissä. Se on saatavilla täällä.  Varastomerkkien toimittajien yhteystietoja ylläpidetään ETT:n sivuilla osoitteessa http://www.ett.fi.

Lisätiedot:
Laatu- ja turvallisuuspäällikkö Jussi Salomäki Movere Oy, p. 040 864 3330
Markkinointijohtaja Bengt-Erik Rosin Rehuteollisuusyhdistys / Elintarviketeollisuusliitto Rehuraisio Oy, p. 050 557 4323
Vs. toiminnanjohtaja Olli Ruoho Eläintautien torjuntayhdistys ETT, p. 040 820 1257

Rehuteollisuusyhdistys on Elintarviketeollisuusliiton toimialayhdistys, joka vastaa rehuteollisuuden edunvalvonnasta Suomessa. Yhdistykseen kuuluvat Altia Oyj Koskenkorvan tehdas, Hankkija-Maatalous Oy Rehuliiketoiminta, Rehuraisio Oy ja Valio Oy. Rehuteollisuusyhdistys on Euroopan rehuteollisuuden keskusjärjestön FEFAC:n jäsen. Suomessa tuotetaan teollisia rehuja 1,4 miljardia kiloa vuodessa.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.