Ainutlaatuinen yhteistyösopimus helpottaa suomalaisen lajitteluarkea
Kuntien, jätelaitosten ja pakkaustuottajien yhteistyö tuo pakkausjätteiden erilliskeräysastiat jo lähes kolmen miljoonan suomalaisen kotipihaan. Suomen Kiertovoima ry, Suomen Kuntaliitto ry ja pakkausten tuottajayhteisöt ovat tän...
Porkkanalaatikon matka ruokapöytään vaatii kymmenien ihmisten erikoisosaamista
Valmiin ruuan tuotanto vaatii hyvin monialaista osaamista eri vaiheissa ruokaketjua. Erinomainen esimerkki siitä on joulupöytien suosikkituote Saarioisen porkkanalaatikko. Jo vuonna 1957 markkinoille tullut laatikko pitää sisällä...
Elintarviketeollisuus säästää energiaa etuajassa
Useat kymmenet elintarvikealan yritykset tehostavat energian käyttöään vapaaehtoisten sopimusten kannustamina. Vuodelle 2025 asetetusta säästötavoitteesta oli viime vuoden loppuun mennessä koossa jo upeat 83 prosenttia! Iso joukk...
Ruuan verotus on huono keino terveyden edistämiseen
Terveyden edistäminen on elintarviketeollisuudelle tärkeä päämäärä. Ruokiin ja juomiin kohdistuva terveysperusteinen verotus ei kuitenkaan ole oikea keino ohjata ihmisiä kohti terveellisempää ruokavaliota. Ruokia ja juomia valmis...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | marraskuu 2021
Elintarviketeollisuus ei ole vielä päässyt muiden teollisuudenalojen tapaan kiinni pandemian jälkeiseen kasvuun. Lähestyvästä joulusesongista huolimatta ruokayritysten tuotanto-odotukset ovat yhä heikot. Myös vientikysyntä on ollu...
Pakkausmerkinnät viestivät lastenruuan turvallisuudesta ja laadusta
Turvalliset elintarvikkeet luovat pohjaa jokaisen hyvinvoinnille. Elintarvikealan yrityksille turvallisten tuotteiden valmistaminen on arkipäivää, sillä elintarviketeollisuus on yksi eniten säännellyistä teollisuudenaloista Euroop...
Suomen Pakkaustuottajat Oy tehostamaan pakkausten kierrätystä
Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, RASI ry ja Väriteollisuus ry ovat perustaneet uuden voittoa tavoittelemattoman yhteisön, Suomen Pakkaustuottajat Oy:n. Sen tehtävänä on hoitaa yhteisöön liittyvien pakkaaj...
Uudistuva työelämä: Olvilla reilu meininki syntyy avoimuudesta ja arvostamisesta
Pomoa on helppo lähestyä. Kynnys ottaa puheeksi vaikeitakin asioita on matala. Virheistä ei tuomita, niistä opitaan. Seistään sanojen takana. Tarvittaessa työpaikalle tullaan vapaaehtoisesti apuun vaikka vapaa-ajalta. Muun muassa ...
Mikko Käkelä muistuttaa elintarvikealan merkityksestä: Läsnä jokaisen arjessa, valtava työllistäjä
Elintarviketeollisuusliiton tuore toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo, että elintarviketeollisuus ei ole saanut sille kuuluvaa huomiota ja arvostusta. – Olen aiemmassa tehtävässäni kansainvälisen ruokapalveluyritys Compass Groupin...
Terveysverosta jäisi jäljelle pelkkä hallinnollinen taakka
Jos eri ravintoaineille aletaan asettaa veroja, kyseessä on yleinen ruokavero. Se nostaisi kuluttajan ruokakorin hintaa. Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 15.9.2021 Pertti Mustajoki ja Pekka Puska ehdottiva...
Vastuullisuus on HKScanille jatkuvaa parantamista
Terveellinen ruoka on yksi HKScanin neljästä vastuullisuuden painopistealueesta. Teemme pitkäjänteistä, tutkittuun tietoon ja ravitsemussuosituksiin perustuvaa työtä ruokien terveellisyyden kehittämiseksi, ravitsemusasiantuntija S...
Maukasta ja hyvää – vaivattomasti valmisruokaa
Valmisruoan ja valmiiden annoksien kulutus on kasvanut viimeisen reilun vuoden aikana. Päivittäistavarakaupan 11.8. julkistaman tilaston mukaan valmisruokien kulutus kasvaa edelleen, sillä jaksolla 4–6/2021 myynnin kasvu oli 20 pr...
Valion t&k-johtaja Harri Kallioinen: Elintarvikkeessa ratkaisevinta on maku
Makukehitys on olennainen osa elintarviketeollisuuden tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Makua saadaan syntymään tuotteisiin monella tavalla, mutta joskus tavoitteena voi myös olla mahdollisimman neutraali maku tai häiritsevän sivu...
Ravitsemussitoumus auttaa ravitsemusvastuun toteuttamisessa
Terveys ja hyvä ravitsemus korostuvat strategioissa sekä kestävyys- ja vastuullisuustavoitteissa niin politiikassa kuin ruoka- ja juomayrityksissä. Myös kuluttajat ovat nykyisin tiedostavia ja kiinnostuneita hyvinvoinnistaan. Ihmi...
Ruoka houkuttaa petoksentekijöitä
Elintarvikkeet ovat petoksille altis tuoteryhmä. Euroopan petostentorjuntavirastolle Olafille raportoitujen elintarvikepetosten määrä kasvoi vuosina 2016–2019 hurjat 85 %. Helsingin yliopiston ELIPET-hankkeen tutkimuksessa joka ko...
Mallinnettu terveysvero ei vastaa arkitodellisuutta
Elintarvikkeiden tarjonnan ja valikoiman laajuus kumpuaa kuluttajien tarpeista ja toiveista. Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 23.6.2021 Ylipainon kiistaton lisääntyminen maailmanlaajuisesti huolestuttaa my...
Ruuan prosessoinnissa tieto ei lisää tuskaa
Prosessoitu ruoka. Ruuan prosessointi. Siinä sanaparit, jotka herättävät monessa kuluttajassa epäilyksiä, elleivät suorastaan pelkoja. Yleensä täysin turhaan ja tiedon puutteen vuoksi, sanoo Aarhusin yliopiston professori Liisa Lä...
Elintarvikkeiden tuonti Suomeen 2010–2020
Elintarvikkeiden tuonti on sekä raaka-aineita että kulutusmahdollisuuksia. Tuonti mielletään usein suoraan kotimaisen tuotannon kilpailijaksi ja kotimaisia tuotteita korvaaviksi tuotteiksi. Tuonnin keskeinen tehtävä on kuitenkin ...
Terveysvero ei ohjaisi kulutusta mutta näivettäisi ruokasektoria
Olisi kohtuutonta määrätä elintarvikesektori kantamaan kokoaan huomattavasti suurempaa osaa valtion verotuloista. Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 4.6.2021 Terve paino ry:n puheenjohtaja Pertti Mustajoki k...
Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | huhtikuu 2021
Keväinen virkoaminen ei vielä näy elintarviketeollisuudessa samalla tavalla kuin muilla teollisuudenaloilla, joilla elpyminen koronapandemian aiheuttamasta pudotuksesta on jo päässyt käyntiin. Elintarviketeollisuuden vahva kohtal...
Q&A: SUP-direktiivi
Euroopan unioni hyväksyi vuonna 2019 direktiivin 2019/904/EU, joka koskee tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä. Direktiivistä käytetään myös nimitystä SUP-direktiivi, jolla viitataan kertakäyttöisiin muovi...
Elintarvikeala kahden sääntelyn välissä – selkeyttämistä kaivataan
Kehitystukea kahdesta putkesta. Suomalainen elintarvikejalostaja haluaa kasvaa, kehittyä ja investoida. Tämä on mainio asia, ja siihen on tarjolla myös julkista tukea, mutta mistä? Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivu...
Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu tulee taas
Elintarvikeyritykset tarjoavat jälleen tulevana kesänä runsaasti kesätyöpaikkoja eri puolilla Suomea. Varsinaisten kesätyöpaikkojen lisäksi elintarviketeollisuuteen solmittu Tutustu työelämään ja tienaa -sopimus mahdollistaa tänä ...
Vapaaehtoisilla sopimuksilla konkreettisia tuloksia ympäristön hyväksi
Elintarviketeollisuus osallistuu ympäristö- ja ilmastotyöhön muun muassa vapaaehtoisia sopimusmalleja hyödyntäen. Energiatehokkuussopimusten ja materiaalitehokkuuden sitoumuksen rohkaisevat tulokset kertovat alan yritysten jatkuva...