Artikkelit - 2021

22.12.2021

Ainutlaatuinen yhteistyösopimus helpottaa suomalaisen lajitteluarkea

Kuntien, jätelaitosten ja pakkaustuottajien yhteistyö tuo pakkausjätteiden erilliskeräysastiat jo lähes kolmen miljoonan suomalaisen kotipihaan. Suomen Kiertovoima ry, Suomen Kuntaliitto ry ja pakkausten tuottajayhteisöt ovat tän...

» Lue lisää

08.12.2021

Porkkanalaatikon matka ruokapöytään vaatii kymmenien ihmisten erikoisosaamista

Valmiin ruuan tuotanto vaatii hyvin monialaista osaamista eri vaiheissa ruokaketjua. Erinomainen esimerkki siitä on joulupöytien suosikkituote Saarioisen porkkanalaatikko. Jo vuonna 1957 markkinoille tullut laatikko pitää sisällä...

» Lue lisää

02.12.2021

Elintarviketeollisuus säästää energiaa etuajassa

Useat kymmenet elintarvikealan yritykset tehostavat energian käyttöään vapaaehtoisten sopimusten kannustamina. Vuodelle 2025 asetetusta säästötavoitteesta oli viime vuoden loppuun mennessä koossa jo upeat 83 prosenttia! Iso joukk...

» Lue lisää

09.11.2021

Ruuan verotus on huono keino terveyden edistämiseen

Terveyden edistäminen on elintarviketeollisuudelle tärkeä päämäärä. Ruokiin ja juomiin kohdistuva terveysperusteinen verotus ei kuitenkaan ole oikea keino ohjata ihmisiä kohti terveellisempää ruokavaliota. Ruokia ja juomia valmis...

» Lue lisää

03.11.2021

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | marraskuu 2021

Elintarviketeollisuus ei ole vielä päässyt muiden teollisuudenalojen tapaan kiinni pandemian jälkeiseen kasvuun. Lähestyvästä joulusesongista huolimatta ruokayritysten tuotanto-odotukset ovat yhä heikot. Myös vientikysyntä on ollu...

» Lue lisää

27.10.2021

Pakkausmerkinnät viestivät lastenruuan turvallisuudesta ja laadusta

Turvalliset elintarvikkeet luovat pohjaa jokaisen hyvinvoinnille. Elintarvikealan yrityksille turvallisten tuotteiden valmistaminen on arkipäivää, sillä elintarviketeollisuus on yksi eniten säännellyistä teollisuudenaloista Euroop...

» Lue lisää

12.10.2021

Suomen Pakkaustuottajat Oy tehostamaan pakkausten kierrätystä

Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, RASI ry ja Väriteollisuus ry ovat perustaneet uuden voittoa tavoittelemattoman yhteisön, Suomen Pakkaustuottajat Oy:n. Sen tehtävänä on hoitaa yhteisöön liittyvien pakkaaj...

» Lue lisää

07.10.2021

Uudistuva työelämä: Olvilla reilu meininki syntyy avoimuudesta ja arvostamisesta

Pomoa on helppo lähestyä. Kynnys ottaa puheeksi vaikeitakin asioita on matala. Virheistä ei tuomita, niistä opitaan. Seistään sanojen takana. Tarvittaessa työpaikalle tullaan vapaaehtoisesti apuun vaikka vapaa-ajalta. Muun muassa ...

» Lue lisää

24.09.2021

Mikko Käkelä muistuttaa elintarvikealan merkityksestä: Läsnä jokaisen arjessa, valtava työllistäjä

Elintarviketeollisuusliiton tuore toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo, että elintarviketeollisuus ei ole saanut sille kuuluvaa huomiota ja arvostusta. – Olen aiemmassa tehtävässäni kansainvälisen ruokapalveluyritys Compass Groupin...

» Lue lisää

15.09.2021

Terveysverosta jäisi jäljelle pelkkä hallinnollinen taakka

Jos eri ravintoaineille aletaan asettaa veroja, kyseessä on yleinen ruokavero. Se nostaisi kuluttajan ruokakorin hintaa. Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 15.9.2021 Pertti Mustajoki ja Pekka Puska ehdottiva...

» Lue lisää

26.08.2021

Vastuullisuus on HKScanille jatkuvaa parantamista

Terveellinen ruoka on yksi HKScanin neljästä vastuullisuuden painopistealueesta. Teemme pitkäjänteistä, tutkittuun tietoon ja ravitsemussuosituksiin perustuvaa työtä ruokien terveellisyyden kehittämiseksi, ravitsemusasiantuntija S...

» Lue lisää

19.08.2021

Maukasta ja hyvää – vaivattomasti valmisruokaa

Valmisruoan ja valmiiden annoksien kulutus on kasvanut viimeisen reilun vuoden aikana. Päivittäistavarakaupan 11.8. julkistaman tilaston mukaan valmisruokien kulutus kasvaa edelleen, sillä jaksolla 4–6/2021 myynnin kasvu oli 20 pr...

» Lue lisää

17.08.2021

Valion t&k-johtaja Harri Kallioinen: Elintarvikkeessa ratkaisevinta on maku

Makukehitys on olennainen osa elintarviketeollisuuden tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Makua saadaan syntymään tuotteisiin monella tavalla, mutta joskus tavoitteena voi myös olla mahdollisimman neutraali maku tai häiritsevän sivu...

» Lue lisää

16.08.2021

Ravitsemussitoumus auttaa ravitsemusvastuun toteuttamisessa

Terveys ja hyvä ravitsemus korostuvat strategioissa sekä kestävyys- ja vastuullisuustavoitteissa niin politiikassa kuin ruoka- ja juomayrityksissä. Myös kuluttajat ovat nykyisin tiedostavia ja kiinnostuneita hyvinvoinnistaan. Ihmi...

» Lue lisää

12.07.2021

Ruoka houkuttaa petoksentekijöitä

Elintarvikkeet ovat petoksille altis tuoteryhmä. Euroopan petostentorjuntavirastolle Olafille raportoitujen elintarvikepetosten määrä kasvoi vuosina 2016–2019 hurjat 85 %. Helsingin yliopiston ELIPET-hankkeen tutkimuksessa joka ko...

» Lue lisää

23.06.2021

Mallinnettu terveysvero ei vastaa arkitodellisuutta

Elintarvikkeiden tarjonnan ja valikoiman laajuus kumpuaa kuluttajien tarpeista ja toiveista. Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 23.6.2021 Ylipainon kiistaton lisääntyminen maailmanlaajuisesti huolestuttaa my...

» Lue lisää

18.06.2021

Ruuan prosessoinnissa tieto ei lisää tuskaa

Prosessoitu ruoka. Ruuan prosessointi. Siinä sanaparit, jotka herättävät monessa kuluttajassa epäilyksiä, elleivät suorastaan pelkoja. Yleensä täysin turhaan ja tiedon puutteen vuoksi, sanoo Aarhusin yliopiston professori Liisa Lä...

» Lue lisää

11.06.2021

Elintarvikkeiden tuonti Suomeen 2010–2020

Elintarvikkeiden tuonti on sekä raaka-aineita että kulutusmahdollisuuksia. Tuonti mielletään usein suoraan kotimaisen tuotannon kilpailijaksi ja kotimaisia tuotteita korvaaviksi tuotteiksi. Tuonnin keskeinen tehtävä on kuitenkin ...

» Lue lisää

09.06.2021

Terveysvero ei ohjaisi kulutusta mutta näivettäisi ruokasektoria

Olisi kohtuutonta määrätä elintarvikesektori kantamaan kokoaan huomattavasti suurempaa osaa valtion verotuloista. Teksti on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 4.6.2021 Terve paino ry:n puheenjohtaja Pertti Mustajoki k...

» Lue lisää

30.04.2021

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus | huhtikuu 2021

Keväinen virkoaminen ei vielä näy elintarviketeollisuudessa samalla tavalla kuin muilla teollisuudenaloilla, joilla elpyminen koronapandemian aiheuttamasta pudotuksesta on jo päässyt käyntiin. Elintarviketeollisuuden vahva kohtal...

» Lue lisää

09.04.2021

Q&A: SUP-direktiivi

Euroopan unioni hyväksyi vuonna 2019 direktiivin 2019/904/EU, joka koskee tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä. Direktiivistä käytetään myös nimitystä SUP-direktiivi, jolla viitataan kertakäyttöisiin muovi...

» Lue lisää

15.03.2021

Elintarvikeala kahden sääntelyn välissä – selkeyttämistä kaivataan

Kehitystukea kahdesta putkesta. Suomalainen elintarvikejalostaja haluaa kasvaa, kehittyä ja investoida. Tämä on mainio asia, ja siihen on tarjolla myös julkista tukea, mutta mistä? Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivu...

» Lue lisää

23.02.2021

Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu tulee taas

Elintarvikeyritykset tarjoavat jälleen tulevana kesänä runsaasti kesätyöpaikkoja eri puolilla Suomea. Varsinaisten kesätyöpaikkojen lisäksi elintarviketeollisuuteen solmittu Tutustu työelämään ja tienaa -sopimus mahdollistaa tänä ...

» Lue lisää

10.02.2021

Vapaaehtoisilla sopimuksilla konkreettisia tuloksia ympäristön hyväksi

Elintarviketeollisuus osallistuu ympäristö- ja ilmastotyöhön muun muassa vapaaehtoisia sopimusmalleja hyödyntäen. Energiatehokkuussopimusten ja materiaalitehokkuuden sitoumuksen rohkaisevat tulokset kertovat alan yritysten jatkuva...

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Uutiskattaus

ETL:n sidosryhmäjulkaisu Uutiskattaus kokoaa elintarviketeollisuuden kuulumiset muutaman kerran vuodessa.