Tiedote

Yritysvierailuilla mielikuva vanhanaikaisesta ruoka-alasta saa huutia

Julkaistu:

Elintarvikealaa nuorille esittelevää Maistuva Päivä -teemaviikkoa vietetään tänä vuonna 15–26. Toukokuuta. Sen aikana ovensa yläkouluikäisille nuorille avaa 21 yritysvierailukohdetta eri puolilta Suomea ja kaikkiaan kymmenet koululaisryhmät pääsevät tutustumaan ruokia ja juomia valmistaviin yrityksiin.

Mahdollisuus kurkistaa elintarvikeyrityksen toimintaan ja kuulla alan työtehtävistä on kerännyt aiempina vuosina paljon kiitosta osallistujilta. Koululaiset ovat kuvanneet vierailupäivää kivaksi ja mielenkiintoiseksi. Koemaistelut, tehdaskierrokset ja muu toiminnallinen ohjelma ovat olleet mieluisaa tekemistä ja tuoneet vaihtelua kouluarkeen. Kiinnostuneita on ollut joka vuosi enemmän kuin yritykset ovat pystyneet vierailuja järjestämään.

Jämsäläinen leipomoyritys Elonen Oy on ollut Maistuvan Päivän vierailukohteena jo yli kymmenen vuoden ajan.

– Meille nuorten kohtaaminen on aina kiinnostavaa ja Maistuva Päivä on hieno tilaisuus kertoa elintarvikealasta, alan työpaikoista, paikallisesta yrityksestä ja työllistymisen mahdollisuuksista. Erityisesti nuoria kiinnostavat eri tuotantovaiheet, kesätyöpaikat ja yrityksen historia. Ja tietysti myös maistiaiset, joita vierailulla pääsee kokemaan, yritysvierailuja useina vuosina järjestänyt controller Tuire Elonen kertoo.

Elintarvikealan monipuoliset työmahdollisuudet yllättävät

Ruuan matka pellolta pöytään sisältää monia vaiheita, jossa raaka-aineita jalostavalla elintarviketeollisuudella on aivan keskeinen rooli. Se työ, mitä ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä tehdään, on kuitenkin monelle nuorelle täysin tuntematon.

Yritysvierailuilla moni nuorista onkin yllättynyt siitä, miten paljon erilaisia työtehtäviä elintarvikealalla on ja mitä kaikkea yrityksissä tehdään, ennen kuin valmiit tuotteet siirtyvät ruokakauppoihin, ruokapalvelualan asiakkaille, kuten kahviloille ja ravintoloille (foodservice) tai tuotteita edelleen jalostavalle asiakkaalle.

Yksi uusikin vierailukohde on tänä vuonna Maistuva Päivä -teemaviikolla mukana; Helsingin Vallilassa kahvia ja mausteita valmistava Meira Oy. Nuoria vierailijoita otetaan vastaan kolmen päivän aikana neljästä eri koulusta, yhteensä 76 oppilasta.

– Olemme innoissamme mukana ensimmäistä kertaa! Haluamme tarjota nuorille näkymän alaan ja monipuoliseen kahvipaahtimo- ja maustetehdastoimintaamme keskellä Helsingin vilinää. Ilahduttavan moni nuori haluaa myös kuulla vastuullisuudesta osana Meiran toimintaa. Meille on tärkeää lisätä tällaisia kohtaamisia tulevaisuuden osaajien ja asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi haluamme osaltamme näyttää elintarviketeollisuuden monipuolisuuden työtehtävienkin puolesta ja että alalle voi työllistyä monenlaisella koulutustaustalla. Tuotantotyökään ei ole niin raskasta kuin moni ehkä luulee, Meiran viestintäjohtaja Heidi Päiväniemi kertoo.

– Parhaiten voimme vaikuttaa nuorten mielikuvaan elintarvikealasta ja alan työtehtävistä tarjoamalle heille mahdollisuuden tutustua yritysten toimintaan ja työmahdollisuuksiin, Elintarviketeollisuusliiton johtava asiantuntija Maiju Korhonen vahvistaa.

Elintarvikeyritysten ja alan koulutusta tarjoavien oppilaitosten mukaan varsinkaan elintarvikealan toisen asteen ammatillisen koulutuksen mahdollisuudet eivät ole nuorille tuttuja. Sen sijaan aikuiset alanvaihtajat ovat löytäneet jatkuvan haun kautta toimialan opintoihin paremmin.

– Ruokaa ja juomaa valmistetaan kaikkialla Suomessa joka päivä, ja osaajia näihin tehtäviin tarvitaan, Korhonen muistuttaa.

Maistuva Päivä -yritysvierailukohteet 2023

Arla Oy, Sipoo
Atria Oyj, Seinäjoki
Elonen Oy, Jämsä
Fazer Oy, Vantaa
HKScan Finland Oy, Vantaa
Juustoportti Oy, Jalasjärvi
Lantmännen Unibake Finland, Vantaa
Meira Oy, Helsinki
Oy Halva Ab, Vantaa
Oy Hartwall Ab, Lahti
Oy Linseed Protein Finland Ltd, Kauhajoki
Saarioinen Oy, Huittinen
Suomen Sokeri Oy, Kirkkonummi
Vaasan Oy, Kuusankoski ja Vantaa
Valio Oy, Helsinki, Lapinlahti, Seinäjoki, Suonenjoki ja Turenki

Lisätietoa Maistuva Päivä -teemaviikosta täällä.

Lisätietoja:
ETL: Johtava asiantuntija/ työ ja osaaminen Maiju Korhonen, puh. 050 359 6766, maiju.korhonen@etl.fi
Elonen Oy: Controller Tuire Elonen, puh. 020 7070 202, tuire.elonen@elonen.fi
Meira Nova Oy: Johtaja/ strategia, vastuullisuus ja viestintä Heidi Päiväniemi, puh. 040 743 7850, heidi.paivaniemi@meira.fi

Kuvat: Arla, Fazer, HKScan Finland

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset