Tiedote

Tieto, turva ja teknologia kohtaavat Elintarvikepäivässä toukokuussa

Julkaistu:

Elintarvikealan vuotuinen huipputapahtuma Elintarvikepäivä järjestetään Helsingin Messukeskuksessa tiistaina 23. toukokuuta 2023. Kyseessä on jo 52. kerta, kun sadat elintarvikealan asiantuntijat kokoontuvat yhteen uuden tiedon, ruoka-alan tulevaisuuden, ajan ilmiöiden ja herkullisen ruuan pariin.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Elintarviketeollisuusliitto ja Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö. Päivän tuotto ohjataan apurahoina alan tieteelliseen tutkimukseen ja koulutukseen.

Data tuo tehoja ruokaketjuun

Tänä vuonna Elintarvikepäivää teemoittavat tieto, turva ja teknologia. Näillä tekijöillä on yhä merkittävämpi rooli, kun ruoka-alalle rakennetaan kestävää ja vastuullista tulevaisuutta. Maailmanpoliittiset tapahtumat pakottavat pohtimaan ruuan omavaraisuuden, saatavuuden ja turvallisuuden perään.

Suomessa on käynnissä Food Data Finland -kasvumoottorihanke, jossa data valjastetaan laajasti ja monipuolisesti koko ruokaketjun kehittämiseen. Elintarvikepäivässä tästä ruoka-alan kohtalonkysymyksiä ratkovasta hankkeesta kuullaan tilannekatsaus.

Muutos haltuun, talous kukoistamaan

Muutos ravistelee elintarvikkeita jalostavia yrityksiä ja koko laajaa ruoka-alaa. Keskeinen kysymys kuuluu, millä keinoin muutosta otetaan haltuun. Elintarvikepäivä tarjoaa tietoa skenaarioista ja visioista, mitä ruokaa, miten ja miksi Suomi tuottaa vuonna 2040. Uudistuuko ruokajärjestelmä aidosti vain kriisien kautta ja millaisia voisivat olla vaihtoehtoiset tavat organisoida ruuantuotantoa?

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden hupeneminen haastavat kaikkia toimijoita, myös elintarvikealaa. Elintarvikepäivässä kuullaan vastauksia muun muassa siihen, mitä ovat vihreän siirtymän avaamat uudet mahdollisuudet muutoksen keskellä ja miten yritysten kannattaa varautua valmistelussa oleviin uusiin vastuullisuussäädöksiin.

Kotimaisten huippuasiantuntijoiden rinnalla Elintarvikepäivän puhujakaartissa näkyy vahva kansainvälinen edustus.

Alan kattojärjestö FoodDrinkEuropen toimitusjohtaja Dirk Jacobs Brysselistä arvioi eurooppalaisen ruoka-alan näkymiä. Miten varmistetaan, että elintarviketeollisuus Euroopan suurimpana teollisena toimialana pystyy tulevaisuudessakin valmistamaan turvallisia tuotteita, jotka samalla edistävät vihreää siirtymää, terveellisempää elämää ja kukoistavaa taloutta?

Kansainvälisen elintarvikekaupan turvallisuutta, laatua ja oikeudenmukaisuutta edistämään perustettu Codex Alimentarius juhlii tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan. Elintarvikepäivässä selviää, mihin kaikkeen tämän maailmanlaajuisen komission toiminta ulottuu ja miten se vaikuttaa elintarvikelainsäädännön ja kauppapolitiikkaan kehitykseen tulevaisuudessa.

Median edustaja: Tervetuloa Elintarvikepäivään!

Median edustajat ovat tervetulleita Elintarvikepäivään. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Haluaisitko haastatella jotakuta Elintarvikepäivän puhujaa tai kaipaatko taustoitusta jostakin päivän teemasta? Kerro toiveesi, niin pyrimme järjestämään haastattelun tai tapaamisen taustoituksen merkeissä.

Lähetämme vielä erillisen kutsun medialle lähempänä tapahtumaa.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset