Työnjohtaja Juhani Sotamaa, HR-asiantuntija Elina Rosengren ja viestintäpäällikkö Katja Kurisjärvi ottavat Keudan elintarvikealan perustutkinnon ensimmäisen vuoden opiskelijat vastaan Lantmännen Unibaken leipomolla Vantaa Petikossa.
Tarkoituksena on tehdä kierros tuotantotiloissa, joten vierailu aloitetaan turvallisuusasioiden läpikäynnillä. Samalla maistellaan yhtiön valmistamia leivonnaisia.
Elina kertoo elintarviketeollisuudesta alana ja esittelee Lantmännen Unibaken toimintaa.
Lantmännen Unibake toimii yli 20 eri maassa. Suomessa yhtiöllä on tuotantolaitokset Vantaalla, Hyvinkäällä ja Joutsenossa ja kaiken kaikkiaan yli 350 työntekijää.
Kukaan vierailulla olevista nuorista ei ollut aikaisemmin kuullut Lantmännen Unibakesta, mutta yrityksen valmistamat Vaasan- ja Myllyn Paras -brändeillä myytävät joulutorttutaikinat, karjalanpiirakat, viinerit, pasteijat ja pakastepullat ovat tuttuja.
Petikon leipomossa valmistetaan hampurilais- ja hotdog-sämpylöitä pikaruokaketjuille, muille elintarviketeollisuuden yrityksille ja ruokakauppoihin.
Kaikkiaan tuotantolaitoksessa valmistetaan kymmeniä erilaisia fast food -tuotteita. Kesä on fast food -tuotteiden sesonkia, ja tilauksia voi tulla ulkomaita myöten.
Sillä välin, kun kuuntelemme esittelyä yrityksestä ja työtehtävistä, ehtii viereisellä linjastolla valmistua tuhansia hampurilaissämpylöitä!
Vastuullisuutta pellosta pöytään
Lantmännenin yhtenä vastuullisuustavoitteena on ilmastovaikutusten vähentäminen. Työtä sen eteen tehdään koko toimitusketjussa alkaen käytettävistä raaka-aineista ja päättyen siihen, mitä asiakkaalle toimitetaan. Vastuullisuus on tekemisen keskiössä, pellosta pöytään, Katja kuvaa.
Tuotannossa syntyvä hävikki kierrätetään ja jatkojalostetaan.
– Petikon tehtaan taikinajäte menee yrityksen omaan kierrätyslaitokseen Kotkaan, jossa siitä valmistetaan bioetanolia, Juhani kertoo.
Ilmasto- ja ympäristövaikutusten lisäksi tärkeä osa yrityksen vastuullisuutta ovat ihmiset.
– Tavoitteenamme on turvallinen ja hyvä työyhteisö – maailmanluokan tiimi. Se tarkoittaa ihmisten hyvinvointia ja tasa-arvoa. Haluamme, että työntekijöillä on hyvä tasapaino työn ja kodin välillä, Elina kertoo.
Nuoria vierailijoita kiinnostaa millaisia vuoroja leipomossa tehdään, tekevätkö kaikki työntekijät kaikkia vuoroja ja millaista palkkaa työstä saa.
Petikon leipomossa tehdään kolmea vuoroa, ja tuotanto pyörii vuorokauden ympäri, lukuun ottamatta viikoittaista huoltokatkoa. Vain jouluna ja juhannuksena tehdas hiljenee hetkeksi.
–Vuorot alkavat kello 6, 14 ja 22. Yövuorossa tienaa tuplapalkan, ja lounasajalta saa palkan. Alalla on hyvät lisät, Juhani luettelee.
Lantmännen Unibakella voi työllistyä esimerkiksi leipomotyöntekijäksi, tuotannon johtoon, laatukoordinaattoriksi, myyntitehtäviin ja taloushallintoon. Halutessaan työntekijöillä on mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan ja edetä työssään. Siihen kannustetaan ja sitä tuetaan, Juhani ja Elina esittelevät.
– Esimerkiksi leipomon työntekijästä meillä on siirrytty laatukoordinaattorin tehtäviin ja työnjohtoon. Myyntijohtajasta toimitusjohtajaksi, myyntitiimin vetäjästä myyntijohtajaksi, kuvaa Elina urapolkuja.
– Kun meillä avautuu uusi tehtävä, katsomme ensin, löytyykö talon sisältä sopiva osaaja. Tietenkin sen mukaan mitä ihmiset itse tahtovat – on myös oikein ok viihtyä nykyisessä tehtävässä, Elina tarkentaa.
Elintarvikealalle voi työllistyä monella eri koulutustaustalla. Juhanilla itsellään on esimerkiksi sähköalan koulutus, ja Petikon tehtaalle hän työllistyi kesätöiden kautta parikymmentä vuotta sitten.
– Työn ohessa on tullut käytyä kymmeniä erilaisia kursseja. Leivonnan perusteita opiskelin Saksassa asti, Juhani kertoo.
– Kansainvälisen yrityksen yksi etu on, että halutessa on mahdollisuus hakea oppia ja intoa työhön kotimaan ulkopuolelta, Elina lisää.
Esittelyn jälkeen puetaan suojavaatteet, pestään kädet ja tehdään kierros tuotantotiloissa. Kierroksen jälkeen jutellaan vielä hetki siitä, missä tehtävissä ihmisiä tarvitaan.
– Vaikka koneet hoitavat ison osan työstä, ihmiset varmistavat, että koneet toimivat oikein. Esimerkiksi pakkauskoneen hoitaja varmistaa, että pusseissa on oikeat merkinnät ja oikea määrä tuotteita. Pakkaamossa huolehditaan, että asiakas saa tilaamansa määrän. Tärkeää on myös oman työpisteen siistinä pitäminen, Juhani kertoo.
– Työ on monin osin automatisoitua ja pitkäkestoinen fyysinen kuormitus on vähentynyt. Sopii hyvin myös nuorille naisille, Juhani vinkkaa.
Maistuva Päivä vierailulla tehtiin kierros tuotantotiloissa.
Lue lisää Maistuva Päivä -teemaviikosta
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset