Uutinen

Toimitusjohtajan katsaus: Iloa onnistumisista, vaikka vaikeat ajat jatkuvat

Kirjoittanut: Mikko Käkelä

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliiton vuosi 2023 jää historiaan vahvan vaikuttamisen, onnistumisten ja hyvien aikaansaannosten vuotena. Kotimaisen ruoka-alan arvo ja merkitys ymmärretään niin päättäjien kuin kansalaistenkin keskuudessa yhä paremmin ja aivan uudella painokkuudella.

Yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa onnistumiset eivät kuitenkaan tule yksin puurtamalla, vaan asioiden viemisellä eteenpäin yhdessä liittolaisten ja kumppaneiden kanssa. Tässä mielessä kulunutta vuotta voi luonnehtia suorastaan yhteistyön supervuodeksi.

Keväällä eduskuntavaalien alla kutsuimme yhdessä jäsenyritysten kanssa päättäjiä, sellaisiksi aikovia ja eri sidosryhmien edustajia ruoka-alan maakuntakiertueen tilaisuuksiin. Elintarvikkeita jalostetaan Suomen jokaisessa maakunnassa. Ruokayritykset ovat alueillaan tärkeitä työllistäjiä ja elinvoiman lähteitä.

Yhteisten ponnistelujen, keskustelujen ja lukuisten tapaamisten tuloksena maan uuden hallituksen ohjelmaan saatiin kirjaus ruoka-alan kasvuohjelmasta. Olemme ylpeitä tästä tulevaisuudenuskoa lisäävästä toimenpidekokonaisuudesta, jolla vahvistetaan huoltovarmuutta, kriisinsietokykyä ja koko alan kasvua.

Parempaa tulevaisuutta kohti kurottavat myös monet käynnissä olevat yhteistyöhankkeemme, esimerkiksi datan esteetöntä liikkumista koko ruokaketjussa edistävä kasvumoottorihanke sekä jo alkuvuodesta 2024 päivänvalon näkevä elintarviketeollisuuden TKI-tiekartta. Sillä taklataan yritysten t&k-investointien kasvua estäviä pullonkauloja, jotta suomalainen elintarviketeollisuus pysyisi edelleen eurooppalaisessa t&k-kärjessä, jonne se rankattiin jälleen myös tänä vuonna.

Iloitsen yhdessä työehtosopimusneuvottelukumppaneittemme kanssa aloitetusta tulevaisuustyöstä, jossa hahmottelemme yhdessä hallituskautta tai tes-sopimuskautta pidemmällä aikajänteellä, miltä haluamme ruoka-alan näyttävän tulevaisuudessa. Pohdimme, mistä saadaan osaajat elintarvikealan työtehtäviin. Miten turvataan alan koulutus ja vetovoima? Tarvitaan välttämättä myös työelämän uudistamista niin, että sekä työntekijöillä että yrityksillä on hyvä olla.

Ensi vuonnakin Elintarviketeollisuusliitto aikoo olla uskollinen strategialleen, joka painottaa tehtäväämme ruoka-alan suunnannäyttäjänä ja kokoavana voimana. Tiivis yhteistyö jäsenyritysten ja sidosryhmien kanssa jatkuu, kun esimerkiksi valmistaudumme nostamaan ruoka-alan tavoitteet näkyviin Euroopan parlamentin vaalidebatissa.

Elintarvikealaan vaikuttavasta sääntelystä jopa 90 prosenttia tulee EU:sta, minkä vuoksi on tärkeää, että Brysselistä kannustetaan ruokayrityksiä kasvamaan, investoimaan, tarjoamaan työpaikkoja ja varmistamaan ruuan riittävyyttä myös huonoina aikoina.

Sillä vaikeat ajat eivät ole vielä takanapäin. Riskejä risteilee ilmassa ja talouden näkymä kevääseen on vähintään epävarma. Nyt jos koskaan tarvitaan entistäkin määrätietoisempaa edunvalvontaa, jotta elintarviketeollisuuden yrityksillä olisi niin hyvät toimintaolosuhteet kuin mahdollista.

Niihin ei ainakaan kuulu ruoan verotuksen kiristäminen, jota on viime aikoina väläytelty julkisuudessa. Veronkorotus olisi näivettävää myrkkyä kotimaiselle elintarviketeollisuudelle. Isolla joukolla kuluttajia tekee jo nyt tiukkaa ruoan hinnan kanssa. Verosta kärsisi koko suomalainen ruokaketju kuluttajat mukaan lukien. Tuontiruuan osuus ostoskoreissa kasvaisi, mitä emme halua.

Tuontiruoalle avaavat ovia myös yrityksiin kohdistuvat poliittiset työtaistelutoimet. Odotan vastuullisuutta ja työrauhaa, jotta yritysten tuotanto pysyy käynnissä, nyt ja tulevaisuudessa.

Joulu on suomalaisille tärkeä ruokajuhla, ja perinteet kantavat aikojen vaihtuessa. Niin tänäkin jouluna. Toivottavasti sinulla ja läheisilläsi on mahdollisuus istua yhdessä aterialle nauttimaan tutuista ja turvallisista, mutta myös uudemmista joulumauista ja ruoista. Kohokohta on pian täällä.

Toivotan levollisia juhlapyhiä ja menestystä vuodelle 2024!

– Toimitusjohtaja Mikko Käkelä

PS. Suomessa päästään jo muutaman viikon kuluttua äänestämään uudesta Tasavallan presidentistä. Kysyimme kansalaisilta, kenet presidenttiehdokkaista he kutsuisivat joulupöytäänsä ja mistä aiheesta he ehdokkaansa kanssa keskustelisivat. Lue vastaukset TÄÄLTÄ 

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset