Artikkeli

Suomalaiset kutsuisivat presidenttiehdokas Pekka Haaviston joulupöytäänsä

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliiton teettämässä kyselyssä suomalaiset saivat kertoa, kenet presidenttiehdokkaista he kutsuisivat mieluiten joulupöytäänsä ja mistä aiheesta he vieraansa kanssa keskustelisivat.

Vastasten perusteella mieluisin joulun ruokavieras olisi Pekka Haavisto. Hän on erityisesti naisten suosikki. Haaviston jälkeen suosituimmat joulupöydän vieraat olivat Li Andersson, Alexander Stubb ja Jussi Halla-aho. Miehet kutsuisivat mieluiten Halla-Ahon.

Tuhannesta haastatellusta vajaa neljännes ei osannut sanoa, kenet haluaisi kutsua joulupöytäänsä.

Ikäryhmien vertailussa 18–34-vuotiaat kutsuisivat joulupöytäänsä mieluiten Li Anderssonin, 35–54-vuotiaat Pekka Haaviston ja yli 55-vuotiaat Alexander Stubbin.

Pääkaupunkiseudulla ja pienissä kunnissa asuvat kutsuisivat mieluiten joulupöytäänsä Pekka Haaviston. Yli 50 000 asukkaan kaupungeissa kutsuttaisiin Li Andersson ja alle 50 000 asukkaan kaupungeissa Alexander Stubb.

Alle 30 000 euron vuositulon omaavat kutsuisivat ehdokkaista joulupöytäänsä mieluiten Li Anderssonin, 30 000–70 000 euron vuositulon omaavat Pekka Haaviston ja yli 70 000 euron vuositulon omaavat Alexander Stubbin.

Turvallisuus ja hyvinvointi korostuvat keskustelunaiheina

Suomalaiset haluaisivat keskustella presidentinvaaliehdokkaan kanssa erityisesti turvallisuudesta ja suomalaisten hyvinvoinnista.

Kansainvälisen politiikan vaikutukset Suomeen, hyvinvointipalveluiden saatavuus, maanpuolustus ja Nato sekä eriarvoistuminen ja syrjäytyminen olivat suosituimpia keskustelunaiheita.

Myös ilmasto ja ympäristöasiat, Suomen valtion talouden velkaantuminen ja lasten ja nuorten tilanne olivat joulupöydän puheenaiheiden kärkipäässä.

Hyvinvointialueiden palvelusäästöjen ympärillä käytävä keskustelu heijastunee siinä, että hyvinvointipalveluiden saatavuus oli kolmen suosituimman aiheen joukossa kaikkialla muualla Suomessa paitsi pääkaupunkiseudulla.

Kansainvälisen politiikan vaikutukset Suomeen oli aiheena kolmen kärjessä kaikkialla muualla kuin pienissä kunnissa. Naisten vastauksissa korostui huoli suomalaisten hyvinvoinnista ja miesten vastauksissa turvallisuus ja Suomen velkaantuminen.

Talouden kasvuun liittyvät kysymykset, kuten yritystoiminnan edellytykset, koulutusmahdollisuudet tai työttömyys, eivät nousseet kärkeen keskustelunaiheina. Kotimainen ruuantuotanto nousi kärkiaiheiden joukkoon pienissä kunnissa.

Jouluruoka kuuluu suomalaisen joulunvieton ytimeen

Joulu on vuoden tärkein sesonki myös ruokia ja juomia valmistaville elintarvikeyrityksille. Joulu rytmittää yritysten vuotta, sillä joulutuotteiden valmistus aloitetaan hyvissä ajoin viikkoja tai kuukausia etukäteen, että tuotteita riittää varmasti kaikille ja kysyntään pystytään vastaamaan. Joulusesongin ansiosta elintarviketehtaissa on tarjolla paljon sesonkityöpaikkoja.

Saarioinen Oy:n tutkii vuosittain suomalaisten joulunviettoa ja syömistä. Tänä vuonna tehdyn selvityksen mukaan lähes yhdeksän suomalaista kymmenestä kattaa joulupöytäänsä perinteisiä jouluruokia. Vaihtelua tuttuihin ruokalajeihin haetaan tuunaamalla ruokia edelleen omien mieltymysten mukaisesti.

Yli puolet suomalaisista kertoo nostavansa joulupöytään tarjolle aina samat, perinteiset jouluruoat. Kinkun lisäksi joulupöydästä löytyvät tyypillisimmin laatikkoruoat, kylmäsavulohi, rosolli sekä riisipuuro.

Tärkeimmät valintakriteerit esimerkiksi joululaatikoita ostettaessa ovat tuotteiden ja valmistajan tuttuus sekä laatikoissa käytettyjen juuresten kotimaisuus.  Kaksi kolmesta kuluttajista ostaa joululaatikot valmiina, mutta noin puolet tuunaa niitä joka vuosi, kolmannes ainakin silloin tällöin.

Joulu on suomalaisille suuri ruokajuhla. Jouluna syödään yhdessä ja nautitaan kiireettä jouluherkuista perheen, suvun tai ystäväjoukon kesken. Joululla on vahva paikkansa suomalaisessa ruokakulttuurissa – aina lapsuudesta asti tutut perinteiset jouluruuat luovat turvaa ja vakautta ajassa, kun maailma myllertää ympärillä.

Suomalainen joulupöytä edustaa valtaosalle väestöstä rauhoittumista ja yhteisten traditioiden vaalimista. Joulu näkyy myös lähimmäisistä välittämisenä ja huolenpitona.

Tutkimuksen toteutus
Iro Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä Iro Research Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 14.–22.11.2023. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 prosenttiyksikköä

Kysymys: Jos seuraavat henkilöt olisivat ehdokkaina presidentinvaaleissa 2024, kenet ehdokkaista kutsuisit mieluiten kotiisi joulupöytään?
Vastaus:
Pekka Haavisto 16 %
Li Andersson 14 %
Alexander Stubb 12 %
Jussi Halla-aho 10 %
Sari Essayah 6 %
Olli Rehn 5 %
Mika Aaltola 4 %
Harry Harkimo 4 %
Jutta Urpilainen 3 %
Joku muu, kuka? 3 %
En osaa sanoa 23 %

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset