Tiedote

ETL peräänkuuluttaa ay-liikkeeltä vastuullisuutta – ”Lakot vaarantavat joulusesongin”   

Julkaistu:

Ammattiyhdistysliikkeen lakot joulusesongin alla haittaavat elintarvikeyritysten toimintaa tuntuvasti ja häiritsevät toimitusvarmuutta, Elintarviketeollisuusliiton (ETL) työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuuden johtaja Anne Somer sanoo.   

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL sekä Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet käynnistävänsä ensi viikolla (viikolla 46) 1–2 vuorokauden mittaiset poliittiset lakot. Niillä vastustetaan Petteri Orpon hallituksen suunnittelemia työelämäuudistuksia.

– Lakkojen ajankohta on yrityksille pahin mahdollinen, sillä suomalaisille rakkaita jouluruokia ja -herkkuja tehdään nyt täydellä teholla. Pahimmillaan lakot voivat pilata yritysten joulusesongin ja aiheuttaa mittavia tappioita, Somer harmittelee.

Poliittisilla lakoilla halutaan vaikuttaa Suomen hallitukseen, mutta sijaiskärsijöiksi joutuvat elintarvikealan yritykset, asiakkaat ja koko suomalainen yhteiskunta.

– Tavoitteena pitäisi olla Suomen saaminen nousuun, eikä sitä saisi vaarantaa poliittisilla lakoilla. Kaikkien osapuolten olisi osoitettava vastuullisuutta erilaisista näkemyksistä huolimatta, Somer toteaa.

Kannattavuus koetuksella  

Ruoka-ala painii Suomessa kannattavuushaasteiden ja sopeuttamistoimien keskellä kilpaillen tiukasti ulkomailta tuotavien elintarvikkeiden kanssa.

Alkuvuoteen 2021 verrattuna kotimaisen elintarviketeollisuuden kustannukset ovat kasvaneet jopa 30 prosentilla ja yritykset arvioivat nousun jatkuvan. Tuotannon volyymi on vuoden sisällä laskenut lähes neljä prosenttia.

Kustannusten kasvu kotimaassa lisää ruoan tuontia ulkomailta, vahingoittaa huoltovarmuutta ja heikentää työllisyyttä. Somer pitääkin ammattiyhdistysliikkeen toimintaa lyhytnäköisenä tilanteessa, jossa yhteinen tavoite tulisi olla ruoka-alan kasvu.

– Laskun mielenilmauksista maksavat työnantajat, jotka eivät ole edes osapuolia koko kiistassa. On vaikeaa ymmärtää, miksi ay-liike haluaa tieten tahtoen heikentää työnantajien palkanmaksukykyä, joka on jo muutenkin koetuksella.

Uudistuksia tarvitaan  

Somerin mukaan työntekijäjärjestöjen toiminta osoittaa, että maan hallituksen suunnittelemille työrauhalainsäädännön uudistuksille on tarvetta. Hän harmittelee, että liikkeellä on runsaasti virheellistä tietoa liittyen hallituksen uudistuksiin, kuten työrauhalainsäädäntöön tai leipomotyölain kumoamiseen.

– Luottamuksen rakentumisen kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että ay-liike keskittyisi viestinnässään tosiasioihin eikä maalailisi perusteettomia uhkakuvia, Somer huomauttaa.

Laskun mielenilmauksista maksavat työnantajat, jotka eivät edes ole kiistan osapuolia.

Lisätietoja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset