Tiedote

ETL ja MTK: Maatilat ja ruokayritykset tarvitsevat hallitukselta erityistoimia

Julkaistu:

Hallitsematon energian, erityisesti sähkön hinnan nousu aiheuttaa vakavia häiriöitä suomalaisessa ruuantuotannossa. Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK vaativat maan hallitukselta nopeita päätöksiä pysäyttämään toimivien maatilojen ja ruokayritysten tuotannon alasajon. Järjestöjen jäsenkyselyt kertovat pahenevista talousvaikeuksista sekä tuotannon vähenemisestä.

– Energiakriisi on heikentämässä ruokaketjun toimintakykyä voimakkaasti. Samalla vaarantuvat keskellä epävakaata aikaa suomalainen ruokaturva ja huoltovarmuus. Maan hallituksen on nyt pikaisesti tehtävä päätöksiä, jotka huomioivat sähkön toimitusvarmuuden ja kohtuullisen hinnan kotimaiselle ruoka-alalle, ETL:n toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.

MTK ja ETL veivät runsas kuukausi sitten varautumisen ministerityöryhmälle sen pyynnöstä esityksensä toimista ruuan huoltovarmuuden turvaamiseksi. Toimet menivät avainministerien jatkovalmisteluun, mutta päätökset ovat hallitukselta edelleen tekemättä.

– On suorastaan tuhoisaa, että nämä välttämättömät toimet näyttävät jumittuneen hallituksen sisällä poliittiseen riitelyyn. Kyse ei ole nyt vain maatiloista tai ruokayrityksistä, vaan suomalaisten ruuasta – sen hinnasta ja riittävyydestä, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila painottaa.

Järjestöjen tuoreet jäsenkyselyt kertovat pahenevista talousvaikeuksista sekä tuotannon vähenemisestä. Keskeinen syy on, ettei tuotteista saatava hinta ole seurannut jo runsas vuosi sitten alkanutta kustannusten jyrkkää nousua.

Nyt nähtävä sähkön hinnan moninkertaistuminen sopimuksia uusittaessa tarkoittaa yhä useammalle maatilalle tuotannon alasajoa. Aikeet uusiin investointeihin ovat hiipuneet niin maatiloilla kuin ruokayrityksissäkin.

– Tähän hallitus voi vielä kohdennetuilla toimilla vaikuttaa. Viesti kannattaa ottaa vakavasti. Jokainen nyt nähtävä lopettamispäätös syö omavaraisuuden lisäksi työpaikkoja koko ruokaketjussa, MTK:n Juha Marttila sanoo.

– Ruuantuotannossa kyse on kokonaisuudesta, jonka kaikkien osien on toimittava. Valtiovallan toimenpiteitä tarvitaan, koska ruoka-alan epätietoisuus sähkön toimitusvarmuudesta vaikeuttaa merkittävästi alan toimintaa eikä huoltovarmuuskriittisen alan priorisoinnista ole selkeitä valtakunnallisia ohjeita, ETL:n Mikko Käkelä toteaa.

ETL:n ja MTK:n yhteistiedote

Lue lisää: 

Lisätietoja:
ETL:n toimitusjohtaja Mikko Käkelä, puh. 040 560 7569, mikko.kakela@etl.fi
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, puh. 050 341 3167, juha.marttila@mtk.fi

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset