Blogi

Elintarvikepäivä – kaksi askelta edellä

Kirjoittanut: Marleena Tanhuanpää

Julkaistu:

Oletko tullut ajatelleeksi, miten valtavasti osaamista ja tutkimustietoa kiteytyy päivittäin ruokalautasilta syömäämme ruokaan?

Tarvitaan ensinnäkin ymmärrystä maataloustieteiden moninaisilta osa-alueilta, kuten kasvintuotannon biologiasta ja kotieläintieteistä.

Myös ympäristötieteet kytkeytyvät ruokaan. Niiden lisäksi vaaditaan elintarviketieteiden suurta kirjoa: kemiaa, mikrobiologiaa, teknologiaa, ekonomiaa… Kaikki välttämättömiä, jotta tuotteista saadaan maistuvia ja turvallisia.

Keskeinen osaamisala on luonnollisesti ravitsemustiede, jonka lisäksi hyödynnetään kuluttajatutkimusta, käyttäytymistieteitä, biotieteitä, lääketiedettä, teknologian tutkimusta, pakkausteknologiaa ja informaatioteknologiaa. Kaiken tämän päälle on hallittava taloutta, markkinointia, logistiikkaa – you name it!

Pelkät tieteet ja teknologiat eivät tietenkään riitä, vaan ennen kaikkia tarvitaan ihmisiä harjoittamaan tiedettä, viemään tutkimustuloksia käytäntöön, valmistamaan ruokia ja juomia rautaisella ammattitaidolla sekä saattamaan tuotteet kuluttajille.

Ruoka- ja juoma-alan moninaisuus, laajuus ja useat tarkastelukulmat konkretisoituvat itselleni vuosittain, kun suunnittelemme Suomen suurimman elintarvikealan tapahtuman, Elintarvikepäivän ohjelmaa.

Päivän sisältö rakentuu pala kerrallaan useista teemoista, aiheista ja puhujista. Lopulta aiheita on tarjolla niin runsaasti, että niitä pitää karsia. Silti osallistujien yleisin palaute päivän jälkeen on, että ”olisipa ollut mahdollista monistaa itsensä useampaan kiinnostavaan rinnakkaisohjelmaan samanaikaisesti”.

Elintarvikepäivä haluaa olla ajan hermolla tai pikemminkin muutaman impulssin aikaa edellä. Monet juuri nyt ihmisiä puhuttavat aiheet, kuten kiertotalous, 3D-tulostus, suolistomikrobit ja elintarvikepetokset, nousivat luentojen aiheiksi Elintarvikepäivässä jo vuosia sitten.

Tänä vuonna Elintarvikepäivän teemana on vastuullisuus. Ilmiö on laaja ja sitä lähestytään useista vinkkeleistä. Upean mahdollisuuden verkostoitumiseen tarjoava tapahtuma järjestetään toukokuussa Finlandia-talossa, Töölönlahden heräävän kevään tunnelmissa.

Suomalainen ruoka on vahvuuksilla maustettu. Näitä vahvuuksia ovat muun muassa eläinten hyvinvointi, antibioottien vähäinen käyttö, eläin- ja kasvitautien hyvä tilanne. Ne kaikki kertovat osaltaan vastuullisesta ruuantuotannosta.

Mutta jo pelkästään Elintarvikepäivään osallistuminen on vastuullinen teko, sillä tapahtuman tuotto ohjataan apurahoina elintarviketeollisuutta tukevaan tieteelliseen tutkimukseen. Se jos mikä on investointia tulevaisuuteen, tervetuloa!

Kirjoittaja kokoaa innoissaan palapeliä, josta muodostuu Elintarvikepäivä.

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Marleena Tanhuanpää

Johtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset