28.02.2011

Panimojuomien myynti laski vuonna 2010

Olutta, siideriä, long drink -juomia, kivennäisvesiä ja virvoitusjuomia myytiin yhteensä 795,9 miljoonaa litraa. Kokonaiskulutus laski 24,6 miljoonaa litraa eli 3 prosenttia ja mietojen alkoholijuomien kulutus laski 5,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten myyntitilastoihin.

Hartwall, Nokian Panimo, Olvi ja Sinebrychoff myivät olutta vuonna 2010 yhteensä 395,2 miljoonaa litraa. Edelliseen vuoteen verrattuna myynti laski 23,9 miljoonaa litraa eli 5,7 prosenttia. Oluesta suurin osa myytiin vähittäiskaupan kautta. Ravintolamyynti laski. Sen osuus kokonaismyynnistä oli noin 16 prosenttia. Alkon osuus oluen myynnistä oli 2,2 prosenttia.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset myivät long drink -juomia yhteensä 41,2 miljoonaa litraa. Long drink -juomien myynti laski miljoona litraa eli 2,3 prosenttia. Jäsenyritysten siiderimyynti oli 30,7 miljoonaa litraa. Se laski 1,8 miljoonaa litraa eli 5,4 prosenttia.

Virvoitusjuomia myytiin yhteensä 263,9 miljoonaa litraa ja kivennäisvesiä 64,9 miljoonaa litraa. Kivennäisvesimyynti nousi 6 miljoonaa litraa eli 10,2 prosenttia. Virvoitusjuomamyynti laski 4,0 miljoonaa litraa eli 1,5 prosenttia edellisestä vuodesta. Sokerittomien virvoitusjuomien osuus virvoitusjuomamyynnistä oli noin 35 prosenttia.

Veroeroa Viroon kavennettava

Suomen olutvero on Euroopan Unionin korkein ja lähes viisinkertainen Viroon verrattuna. Silti verotuksen kehittämistyöryhmä esitti viime vuoden lopussa alkoholiveroon korotusta. ”Alkoholiveron korotukset vuonna 2008 ja kahdesti vuonna 2009 ovat kasvattaneet veroeroa erityisesti Suomen ja Viron välillä. Päättäjien tulisi nyt seurata tarkasti Viron verokehitystä ja suurentamisen sijaan kavennettava veroeroa”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto muistuttaa verojen noston kielteisistä vaikutuksista. Viime vuosien aikana tehdyt alkoholi- ja virvoitusjuomaveron korotukset ovat laittaneet kotimaisen panimoteollisuuden ahtaalle ja seuraukset näkyvät nyt työllisyydessä. ”Panimoista on poistunut viimeisten veronkorotusten seurauksena lähes 200 työpaikkaa ja parhaillaan alalla käydään yt-neuvotteluja. Olisi korkea aika tasapuolistaa verotusta, sillä miedot alkoholijuomat ovat verotuksen suhteen eriarvoisessa asemassa keskenään”, Ussa toteaa.

Kotimainen panimoteollisuus on merkittävä työllistäjä Suomessa. Panimot työllistävät suoraan yli 2 000 henkilöä ja välillisesti esimerkiksi ravintoloissa, kuljetusalalla ja maataloudessa noin 30 000 henkilöä. Panimoiden merkitys maatalouteen on tuntuva. Suomen ohran tuotannosta peräti 20 prosenttia on mallasohraa.

Matkustajatuonti kasvoi edelleen

Korkea verotus näkyy alkoholijuomien matkustajatuonnin suurena määränä. Suomalaiset matkailijat toivat ulkomailta, pääasiassa laivoilta ja Virosta, viime vuonna lähes 65 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Viimeisimpien veronkorotusten aikana vuodesta 2008 vuoteen 2010 matkustajatuonti on lisääntynyt yli 25 prosenttia.

”Matkustajatuonnin vuoksi Suomen valtiolta jää saamatta miljoonia euroja verotuloja. Matkustajatuonti on johtanut myös siihen, että alkoholia nautitaan yhä enemmän kodeissa, eikä ravintoloissa. Alkoholijuomien matkustajatuonti on suurempaa kuin koko Suomen ravintolamyynti ja tämä näkyy ravintoloiden kannattavuuden ja työllisyyden laskuna”, Ussa sanoo.

Lähde: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset.

Tilasto ei sisällä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ulkopuolisten toimijoiden myyntilukuja eikä panimotuotteiden tilastoimatonta yksityistuontia.

Lisätiedot:

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Toimitusjohtaja Elina Ussa, p. (09) 148 871 (ETL vaihde), GSM 045 269 7711
Viestintäpäällikkö Outi Jalonen, p. (09) 148 871 (ETL vaihde), GSM 050 370 8677

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, Nokian Panimo Oy, Olvi Oyj ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan kolmanneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.