05.06.2020

Elintarviketurvallisuus pätee poikkeusoloissakin

kirjoittanut Terhi Virtanen

Asiamies Terhi Virtanen

Kesäkuun seitsemäntenä vietetään jälleen YK:n elintarviketurvallisuuspäivää. Olemme elämän perusasioiden äärellä, Maslow’n tarvehierarkian perustassa, ruoassa.

Koronakeväänä ihmiset kautta maailman ryntäsivät kauppoihin hamstraamaan varastot täyteen ruokaa (ja ehkä hieman myös vessapaperia). Perustarpeet varmistettiin ensimmäisenä, vasta toisessa aallossa tulivat suoratoistopalvelujen ja äänikirjojen tilaukset.

Viime vuonna elintarviketurvallisuuspäivän aikaan ETL:n blogissa kysyttiin, pystymmekö ruokkimaan kansalaiset myös häiriötilanteissa, saati kriiseissä tai konfliktien keskellä.

Kulunut kevät on osoittanut, että pystymme. Asumme maassa, jossa elintarviketurvallisuus tuntuu itsestäänselvyydeltä. Kuitenkin, ilman hyvää elintarviketurvallisuutta meillä ei olisi myöskään ruokaturvaa eikä ilman sitä yhteiskuntarauhaa.

Määritelmän mukaan elintarviketurvallisuus on sellaisten vaarojen poissaoloa, jotka voivat vahingoittaa kuluttajien terveyttä.

Elintarvikkeiden tulee olla kemialliselta, fysikaaliselta ja mikrobiologiselta sekä terveydelliseltä laadultaan, koostumukseltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia, eivät aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle eivätkä johda kuluttajaa harhaan.

Elintarviketeollisuudessa ja koko ruoka-alalla alkutuotannosta lähtien tehdään joka päivä töitä sen varmistamiseksi, että syömämme ruoka on turvallista, edellä kuvatun laajan määritelmän mukaisesti.

Kansalaiset ovat kantaneet tänä keväänä ajoittain huolta ruoan saatavuudesta kaupan hyllyjen ammottaessa välillä tyhjinä joissakin tuoteryhmissä. Elintarviketeollisuus on kuitenkin sopeutunut kysynnän nopeisiin muutoksiin ja vastannut tarpeeseen. Elintarviketurvallisuutta unohtamatta.

Hyvää elintarviketurvallisuuspäivää!

Kirjoittaja aloitti toukokuussa asiantuntijana ETL:ssä. Hän pyrkii parantamaan omavaraisuusastettaan palstaviljelyllä, keskinkertaisella menestyksellä.


Suomessa kananmunia voi syödä raakana, kaikissa maissa se ei ole mahdollista. (Kuva:123rf)

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto ry edustaa
Suomessa toimivia kaiken kokoisia ruokien ja juomien valmistajayrityksiä. Lue lisää