Artikkeli

Vienti ja ruokamatkailu vahvistavat elintarvikealan suhdannetta

Julkaistu:

Elintarviketeollisuuden suhdanteet ovat parantuneet kesän kynnyksellä. EK:n tuoreen barometrin mukaan alan yritykset arvioivat näkymänsä jopa paremmiksi kuin teollisuudessa keskimäärin.

– Kesäsesonki tunnetusti kasvattaa odotuksia elintarvikealalla, mutta näkymien vahvistumiselle on muitakin perusteita, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja sanoo.

– Elintarvikevienti on kasvanut vuoden 2018 alkuun verrattuna. Myös tilauskanta on kehittynyt vakaasti.

Tämänhetkistä suhdannetta kuvaava saldoluku on elintarviketeollisuudessa -6 ja koko teollisuudessa +12, mutta näkymissä elintarviketeollisuus nousee +20:een koko teollisuuden painuessa -8:aan. Saldoluku saadaan, kun myönteistä kehitystä kuvanneiden osuudesta vähennetään kielteistä kehitystä kuvanneiden osuus.

Kullanarvoiset kesätyöntekijät

Elintarvikeala tunnetaan huomattavana kesätyöllistäjänä eri puolilla Suomea, mikä näkyy nytkin Suhdannebarometrissa henkilöstön kasvuodotuksena tuleville kuukausille.

– Yritykset pitävät kiinni siitä, että tuotanto pyörii ja vastaa kuluttajien tarpeisiin loma-aikoinakin. Kesätuuraajat ja kausityöntekijät ovat alalle iso, välttämätön voimavara, Pia Pohja muistuttaa.

Kuluttajien ostovoima turvattava

Kaupan heikentyneet näkymät loppuvuodelle huolestuttavat elintarviketeollisuutta. Suhdannebarometrin mukaan etenkin heikko kysyntä painaa kauppaa.

– Kuluttajien ostovoimalla on ratkaiseva merkitys koko suomalaiselle elintarvikeketjulle. Viestimme maan uudelle hallitukselle kuuluu, ettei ostovoimaa heikentäviä päätöksiä pidä tehdä, Pia Pohja painottaa.

Kaupan heikkenevää kehitystä tasapainottaa ruokamatkailu, josta on tulossa ilahduttavasti uusi kasvuala Suomessa. Suhdannebarometrissa matkailu- ja ravintolapalveluyritykset odottavat tulevalle kesälle hienoista myynnin kasvua ja näkymien vahvistumista.

 

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset