Blogi

Viennin merkitys ruoka-alalle on tunnistettava laajemmin

Kirjoittanut: Mikko Käkelä

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliitto aloitti tällä viikolla Lahdesta koko maan kattavan kiertueen, jonka tavoitteena on nostaa esille ruoka-alan merkitystä sekä vaihtaa näkemyksiä ja ajatuksia siitä, miten luomme vahvan pohjan suomalaisen ruoka-alan tulevaisuuden menestykselle.

Tilaisuudessa keskusteluun nousivat erityisesti yritysten toimintaympäristön kehitys, elintarvikkeiden viennin merkitys ruoka-alan menestykselle sekä osaavan työvoiman tarve.

Me Suomessa saamme olla ylpeitä puhtaista raaka-aineista jatkojalostetuista tuotteista, jotka kiinnostavat maailmalla yhä enemmän ja enemmän. Tämä on mahdollisuus suomalaiselle ruoka-alalle, jossa esimerkiksi jäljitettävyyden ja tuotteiden turvallisuuden todentamiseksi on tehty työtä jo pitkään sekä tuotekehitykseen ja innovaatioihin investoitu suhteessa enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

Elintarvikkeiden viennin merkitys ruoka-alalle on monitahoinen ja sen tunnistaminen kestävän kasvun ja menestymisen ratkaisuna on syytä tunnistaa. Vienti lisää alan kasvua, se parantaa kotimaisen elintarviketuotannon kilpailukykyä ja sitä kautta yritysten kannattavuutta.

Kilpailukykyiset yritykset pystyvät uudistumaan, investoimaan ja innovoimaan sekä tarjoamaan ihmisille työmahdollisuuksia ja toimeentuloa kaikkialla Suomessa. Viennin vaikutukset ulottuvat myös ruoantuotannon jatkuvuuteen ja omavaraisuuteen.

Juuri nyt kotimainen ruoantuotanto on keskellä kustannuskriisiä ja jatkuvuuden turvaaminen on listalla päällimmäisenä. Samalla täytyy katse pitää kauempana tulevaisuudessa ja ymmärtää tulevaisuutta turvaavien ratkaisujen merkitys.

Yrityksillämme on vahva tahto ja halu kehittää ruokavientiä ja rakentaa siitä uusi tukijalka Suomen kansantalouteen. Tärkeää on, että tulevalla vaalikaudella elintarvikkeiden vienninedistämisen rahoitus ja resurssit kohdennetaan oikein ja yrityksillä on näkymä jatkuvuudesta.

Ruoka-ala on ratkaisujen ala. Ja todistettavasti vastuullisten elintarvikkeiden vienti on yksi esimerkki mahdollisuudesta, jonka ratkaisut ovat omissa käsissämme. Sen ja muiden tulevaisuuden mahdollisuuksien hyödyntämiseksi tarvitsemme lisää yhteistyötä ja avoimuutta sekä investointeja ja kasvua tukevan toimintaympäristön – yhteisiä ratkaisuja.

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset