Tiedote

Työntääkö ay-liike kotimaista ruokateollisuutta pois Suomesta? 

Julkaistu:

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on jälleen ilmoittanut uusista poliittisista lakoista. Yhden tai kahden vuorokauden mittaiset, torstaina 14.12. järjestettävät lakot kohdistuvat tällä kertaa 31:een eri toimipisteeseen ympäri Suomen.

Nyt ilmoitettujen lakkojen kohteena ovat osittain samat yritykset, joissa SEL toteutti poliittiset lakot jo aiemmin tänä syksynä.

– Yritysten toimintaa häiritään nyt useilla työtaisteluilla, jotka aiheuttavat vakavaa vahinkoa. Panimoalalla nähtiin jo marraskuussa kaksipäiväisiäkin lakkoja, joiden kustannukset yrityksille ovat tuntuvia, Elintarviketeollisuusliiton (ETL) johtaja Anne Somer sanoo.

Elintarviketeollisuuden tuotanto Suomessa on laskussa, ja yhä suurempi osa ruoastamme tulee ulkomailta. Tuonti on lisääntynyt eniten elintarvikkeissa, joita voitaisiin valmistaa myös Suomessa.

– Ay-liike sahaa omaa oksaansa ja vahingoittaa koko kotimaisen ruoka-alan toimintaa. Lakoilla estetään kotimaista ruoantuotantoa ja vaikeutetaan ruuan toimittamista kauppoihin. On hyvä muistaa, että kotimaisten tuotteiden sijaan kauppojen hyllyt voidaan tarvittaessa täyttää tuontituotteilla.

Moni pitää itsestäänselvyytenä sitä, että suomalaisten pöydissä on kotimaista ruokaa. Somer huomauttaa, että näin ei suinkaan ole.

– Elintarvikealalla kilpailu on kansainvälistä. Siksi on tärkeää vahvistaa kuvaa Suomesta houkuttelevana investointikohteena. Poliittiset lakot vahingoittavat Suomen maakuvaa ja lisäävät riskiä tuotannon siirtymisestä ulkomaille.

Somerin mielestä yritysten tilanne on nyt mahdoton, mikä korostaa työrauhalainsäädännön uudistusten välttämättömyyttä. Hänen mukaansa muutokset on saatettava voimaan mahdollisimman pian.

– Ay-liikkeen olisi aika miettiä toimintansa seurauksia ja pidättäytyä työtaisteluista isojen vahinkojen välttämiseksi ja joulusesongin turvaamiseksi.

Lisätietoja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset