Valitessamme ruokia ostoskärryihimme tulemme harvoin ajatelleeksi, kuinka paljon tietoa, osaamista ja työtä maistuvien ja turvallisten tuotteiden valmistus on edellyttänyt.
Ruokien kemiallista tai mikrobiologista turvallisuutta meidän ei kuluttajina tarvitse epäillä eikä siitä murehtia, kunhan emme itse ”sössi”, vaan pidämme huolta kylmäketjun katkeamattomuudesta sekä hyvästä käsi- ja keittiöhygieniasta.
Saamme olla ylpeitä, että Suomessa elintarvikkeiden turvallisuus on kansainvälisestikin mitattuna korkealla tasolla. Se on koko ruokaketjun määrätietoisen työn tulosta.
Missäpä muualla voit esimerkiksi kaapia huoletta kakkutaikinan jämät kulhon pohjalta sairastumatta salmonellaan? Tai nauttia antibioottivapaasta kanafileestä? Suomalaisessa lihantuotannossa antibiootteja ei koskaan käytetä ennaltaehkäisevästi tai rutiininomaisesti, vaan ainoastaan yksittäisten eläinten sairauksien hoitoon.
Elintarvikkeiden turvallisuus on ruokia ja juomia valmistaville yrityksille perusedellytys. Yritykset vastaavat siitä, että niiden tuotteet ovat turvallisia, tuotteista annetaan riittävät ja oikeat tiedot ja toiminta on vaatimustenmukaista.
Turvallisuuden varmistamisessa elintarvikeyritysten omavalvonta on tärkeässä roolissa. Jo ennestään huolellista työtä tehneet yritykset ovat viime vuosina investoineet tuntuvasti elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmiin. Tällaisten järjestelmien tarkoituksena on yritysten toiminnan jatkuva parantaminen ja kehittäminen.
Yritysten on tunnettava tarkoin elintarviketurvallisuuteen liittyvät säädökset, joita totta vie elintarviketurvallisuuden saralla riittää.
Säädöksiä on mikrobikriteereistä, sallituista lisäaineiden käyttömääristä, vierasaineiden enimmäismääristä, torjunta-aineiden jäämärajoista, kontaktimateriaalien vaatimuksista, pakkausmerkinnöistä, eläin- ja kasviterveyteen liittyvistä asioista ja niin edelleen…
Elintarvikkeiden ravitsemuksellinen laatukin voidaan nähdä elintarviketurvallisuuskysymyksenä. Pakkausmerkinnöistä kuluttaja voi lukea tuotteiden ravintosisällön yksityiskohtaisesti. Vapaaehtoinen suomalainen sydänmerkki kertoo lisäksi tuoteryhmässään ravitsemuksellisesti paremmasta valinnasta.
Ravitsemusnäkökulmat ovat keskiössä elintarvikeyritysten tekemässä pitkäjänteisessä tuotekehitystyössä.
Kilpailu on elintarvikemarkkinoilla kovaa. Jos tuote pääsee kaupan valikoimiin, seuraava kisa käydään kuluttajien valinnoista. Jos tuote ei myy, se poistuu hyvin pian valikoimista, vaikka olisi miten terveellinen tahansa.
Usko ei elintarviketeollisuudessa kuitenkaan horju. Tuotekehitys on jatkuvaa, jotta moninaiselle kuluttajajoukolle olisi paljon kaikin puolin hyviä vaihtoehtoja tarjolla.
Maistuvaa kansainvälistä elintarviketurvallisuuspäivää, jota vietetään vuosittain 7. kesäkuuta!
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset