Tiedote

Tuhannet kesätyöntekijät varmistavat, että ruokaa on saatavilla loma-aikanakin

Julkaistu:

Elintarvikeyritykset eri puolilla Suomea tarjoavat tulevana kesänä nuorille ja opiskelijoille jälleen yhteensä tuhansia työpaikkoja. Kesätyöntekijöitä tarvitaan yrityksiin monenlaisiin tehtäviin tuuraamaan vakituisen henkilökunnan lomia sekä varmistamaan sesonkituotteiden saatavuutta.

Elinkeinoelämän keskusliitto on arvioinut yritysten tarjoamien kesätyöpaikkojen määrää viime ja tänä vuonna. Arvion mukaan Elintarviketeollisuusliiton jäsenyrityksistä lähes kaikki, peräti 96 prosenttia, palkkasivat kesätyöntekijöitä vuonna 2021! Osuus on selvästi suurempi kuin elinkeinoelämässä keskimäärin, jossa noin kaksi yritystä kolmesta tarjosi kesätöitä. Elintarvikeyrityksissä työskenteli viime vuonna arviolta 3 400 kesätyöntekijää.

EK:n arviosta käy ilmi myös, että elintarvikeyritykset aikovat työllistää tänä vuonna ainakin saman määrän kesätyöntekijöitä kuin viime vuonna, elleivät jopa hieman enemmän.

Tuleva kesä näyttää valoisalta myös koko elinkeinoelämän osalta: selvityksen perusteella yritysten odotetaan tarjoavan jopa 120 000 kesä- ja harjoittelupaikkaa.

– Iloitsemme lupaavista kesätyöennusteista. Työ tuottaa hyvinvointia ihmiselle itselleen, alueelliselle toimintaympäristölle sekä koko yhteiskunnalle. Erityisen ylpeitä saamme olla elintarvikeyritysten hienoista rekrytointiluvuista ja kyvystä tarjota töitä nuorille osaajille myös poikkeusaikoina, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.

Suhdannevakaana alana tunnettu elintarviketeollisuus on vakaa kesätyöllistäjä, sillä ihmisten on syötävä ja juotava läpi vuoden, elettiinpä taloudessa nousu- tai laskukautta tai pandemian aiheuttamaa poikkeusaikaa. Töitä on tarjolla varmasti tulevaisuudessakin.

Kesätyö on vastuullisuusteko

Elintarviketeollisuudessa sekä kesätyön tarjoajilla että tekijöillä on yhteiskunnallisesti vastuullinen ja tärkeä tehtävä.

– Kesätyötä tarjoava elintarvikeyritys antaa tulevaisuuden tekijöille mahdollisuuden oppia työelämätaitoja, tienata ja inspiroitua uudesta toimialasta. Kesätyöntekijöillä on puolestaan merkittävä rooli tuotannon ja logistiikan pyörien pyörittäjinä kiireisenä sesonkina. Ilman heitä suomalaiset eivät välttämättä saisi toivomiaan tuotteita pöytään loma-aikoina, Käkelä muistuttaa.

Kesätyöntekijöiden haku pyörii jo täysillä useissa elintarvikeyrityksissä, ja kesäpestejä on tarjolla jopa helmikuusta alkaen. Aikainen liikkeellelähtö on välttämätöntä, jotta sopivat henkilöt ehditään löytää ja perehdytys saadaan valmiiksi ennen kesää. Kaikki tämä vaatii yrityksiltä paljon panostusta.

Huolellinen perehdyttäminen työtehtäviin on elintarvikeyrityksille sekä vetovoimatekijä nuorten parissa että kunnia-asia. Perehdytys on välttämätöntä muun muassa elintarviketeollisuudessa noudatettavien korkeiden hygieniavaatimusten vuoksi. Työtehtävät etenkin tuotannossa edellyttävät fyysistä kuntoa ja tarkkaavaista työotetta. Tyypillistä on, että kerran töihin valitut kesätyöntekijät palaavat tehtäviinsä seuraavina vuosina, mutta töitä riittää joka vuosi myös uusille tulokkaille.

Tarjoamalla kesätöitä elintarvikeyritykset antavat nuorille tilaisuuden avartaa mielikuvaa alasta ja sen työtehtävistä.

– Kesätyöntekijöiltä saaduissa palautteissa korostuu vuosi toisensa jälkeen, että työt ovat yllättäneet monipuolisuudellaan ja vaihtelevuudellaan. Herättävää on ollut esimerkiksi nähdä, miten konkreettisesti vastuullisuus on leivottu sisään ruokien ja juomien valmistuksen kaikkiin vaiheisiin aina raaka-aineiden hankinnasta tuotantoon, pakkaamiseen, kuljetuksiin ja markkinointiin.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset