Artikkeli

Toimitusjohtaja Pia Pohja: Faktat peliin, arvostusta suomalaiselle ruualle

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja aikoo käydä ruokakeskustelua faktoilla. Hän peräänkuuluttaa suomalaisen ruuan arvostusta ja näkee alan tulevaisuudessa monia kasvun mahdollisuuksia.

Pia Pohjan ensimmäiset kuukaudet uudessa tehtävässä ovat takana. Miltä liiton ja alan tulevaisuus näyttää tuoreen johtajan silmin?

– Elintarviketeollisuusliitto on jäsentensä summa. Se on yhdistelmä eri kokoisista ja muotoisista, eri puolella Suomea toimivista ruoka- ja juomayrityksistä, Pohja kuvailee.

– Uskon, että jok’ikinen näistä yrityksistä katsoo tulevaisuuteen. Mahdollisuuksia on paljon ja tulevaisuudesta muodostuu sellainen, miksi sen itse teemme.

Lippu korkealla tulevaisuuteen

Elintarviketeollisuus tarjoaa Suomessa töitä suoraan 37 600 henkilölle ja välillisesti lähes 70 000 henkilölle. Ala tuottaa arvonlisäystä maamme kansantalouteen välilliset vaikutukset mukaan laskien 6,1 miljardia euroa ja investoi vuosittain runsaalla 500 miljoonalla eurolla.

– Olemme todella merkittävä toimiala! Meidän pitää itsekin muistaa se. Pidetään lippua korkealla, Pohja kannustaa.

– Koko ruokaketjun vaikutus työllistäjänä ja kansantaloudellisesti on valtava. Yhteistyö hyvässä hengessä ketjun eri toimijoiden kanssa on liiton perustehtäviä.

Kasvuun tarvitaan osaamista ja tekijöitä

– Elintarvikealan tulevaisuuden visioissa näkyvät ainakin innovaatiot ja tutkimustoiminta, digitalisaatio ja teknologiset uudistukset, osaaminen ja koulutus sekä vastuullisuus ja kiertotalous. Ja niiden kaikkien kautta alan kasvu, koko elintarvikeketjun kehittyminen sekä viennin lisääminen, Pohja listaa.

Kasvaminen Suomen pienillä, kypsillä ja keskittyneillä päivittäistavaramarkkinoilla on haastavaa.

– Kasvu ja kehittyminen ovat tulevaisuuden elinehtoja, mutta ne vaativat työtä ja tekijöitä. Elintarviketeollisuuden ja alan koulutuksen aktiivista yhteistyötä tarvitaan, Pohja painottaa.

– Kasvua saadaan etenkin viennistä, jolle on nyt vahva yhteiskunnallinen tahtotila. Food from Finland -kasvuohjelmalla tavoitellaan ruoka- ja juomaviennin tuplaamista vuoteen 2020 mennessä.

Vastuullisuus on mahdollisuus

Yhä useampi kuluttaja pitää yrityksen vastuullista toimintaa valintaperusteena ostamilleen tuotteille.

Pohjan mukaan vastuullisuus ja kiertotalous sekä sen osana myös biotalous avaavat alalle uusia mahdollisuuksia kasvuun.

– Syyskuussa vietettiin Hävikkiviikkoa. Elintarviketeollisuudessa hävikkiä minimoidaan esimerkiksi laadukkailla raaka-aineilla ja valmistustavoilla. Hukkapaloista voidaan myös valmistaa uusia tuotteita. Se on vastuullista sekä myös taloudellista toimintaa, Pohja toteaa.

– Selvää on myös, että uuden teknologian hyödyntäminen auttaa yrityksiä menestymään tulevaisuudessa.

Arvostusta ja faktoja ruokakeskusteluun

Jokaisen ihmisen arkeen kuuluvat ruoka ja juoma ovat nyt vahvasti trendejä. Ruokakeskustelu on välillä kärjistynyttä ja erilaiset mielipiteet, jotka eivät aina perustu faktoihin, leviävät nopeasti.

– Haluan faktat mukaan ruokakeskusteluun! Lisäksi keskustelua käydään nyt liikaa hinta edellä. On aika kääntää katseet suomalaisen ruuan ja juoman erinomaisuuteen: laatuun, puhtauteen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen.

 

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset