Blogi

Tehdään Suomesta kokoaan suurempi ruoka-aitta

Kirjoittanut: Mikko Käkelä

Julkaistu:

Kesäloman siintäessä jo monen suomalaisen mielessä työ uuden hallitusohjelman linjausten käytäntöön viemiseksi on käynnistymässä. Uudet ministerit pääsevät aloittamaan tehtävissään keskellä kauneinta kesää.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan paikalta katsoen hallitusohjelma ruokkii optimismia luomalla ennakoitavuutta ruoka-alan toimintaympäristöön. Suomalaisella ruoka-alalla on merkittävästi investointihalukkuutta ja potentiaalia kasvuun.

Myös vastuullisuuden ja kestävän kehityksen trendit suosivat ruoka-alaa. Kun yritysten kotipesä on kunnossa, Suomen on mahdollista kehittyä kokoaan suuremmaksi ruoka-aitaksi.

Elintarviketeollisuus julkisti hallitusohjelmatavoitteensa viime syksynä. Tarjosimme ruoka-alan kasvun eväiksi kolmea kokonaisuutta: huoltovarmuuden ja uudistumisen turvaamista, osaajien saatavuuden ja modernin työelämän varmistamista sekä ravitsevan ruoan tuottamista suomalaisille.

Huoltovarmuuden ja kasvun edellytysten vahvistaminen on perustellusti hallitusohjelman läpileikkaava teema. Ruokaketju kohtaa tulevaisuudessa kriisejä aiempaa useammin, joten ketjun kriisinsietokyvyn vahvistamisen pitääkin olla uuden hallituksen politiikan keskiössä. Ruokaketjun toimivuus on varmistettava kaikissa tilanteissa.

Keskeistä on sanojen muuttaminen teoiksi, kun uusi hallitus tarttuu toimeen ruoka-alan kasvun rakentamisessa. Vasta myöhemmin pääsemme nauttimaan syntyvästä sadosta. Olemme omalta osaltamme tarjoamassa ratkaisuja päätöksenteon tueksi uusille päättäjille työn käynnistyessä.

Olen tyytyväinen, että hallitusohjelmassa painotetaan ehdotustemme mukaan ruoka-alan kasvua, uudistamista ja elintarvikevientiä. Resurssien puuttuminen elintarvikeviennin pitkäjänteiseltä edistämiseltä on korjattava syksyn budjettiriihessä.

Elintarvikeyrityksille tärkeässä osaavan työvoiman saatavuudessa otetaan askeleita eteenpäin hallituksen lisätessä työn tekemisen kannustavuutta ja tukemalla osaamistason nostoa. Työmarkkinoilta poistuvat ikäluokat ovat sinne tulevia suurempia, joten kaikkien suomalaisten on osallistuttava hyvinvointimme kasvattamiseen voimavarojensa mukaan.

Nojaamalla työhön, yrittämiseen ja osaamiseen Suomi ja suomalaiset ovat ennenkin menestyneet. Kasvun eväät syntyvät tutulla menestysreseptillä.

Toivotan kaikille rentouttavaa kesää ja #ruokailoa!

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset