Artikkeli

Tältä näyttä suomalainen kesä lautasella ja lasissa

Julkaistu:

Suomalaiseen kesänviettoon ja lomakauteen kuuluu oleellisesti myös herkuttelu. Ruoka- ja juomavalinnoissa suomalainen luottaa tuttuihin klassikkomakuihin ja -tuotteisiin.

Säällä kuin säällä juhannuksena

Kesäisiä ruokia ja juomia nautitaan usein porukalla: grilli kuumenee läheisten seurassa ja jäätelöpakkaus tai kauniisti pakattu pullollinen kesäistä juotavaa on suosittu vieminen mökkivierailulle.

Lämpimät kelit houkuttelevat ihmiset ulkoilmaan ja tällöin myös grilliherkkujen kysyntä kasvaa. Kuumalla ilmalla myös viilentävät jäätelöt ja raikastavat juomat tekevät kauppansa tavallista paremmin. Kesäkuumalla juomahyllyn kysytyimpiä tuotteita ovat etenkin erilaiset vedet.

Vaikka sään vaihtelut vaikuttavat juomien, jäätelöiden ja grillituotteiden kysyntään, ei suomalainen suostu tinkimään juhannuksen juhlinnasta. Grilli kuumenee keskikesän juhlinnassa säästä riippumatta. Myös juomapuolella menekki on tavallista kovempi niin alkoholillisten kuin alkoholittomienkin juomien osalta.

Makkara on varma valinta

Grillattavaksi valitaan useimmin makkaraa. Myös kana ja possu ovat suosittuja grillituotteiden kategoriassa. Tuttujen tuotteiden ohella suomalaiset ovat kiinnostuneet myös laajentamaan makumaailmaansa. Sesonkien mukaan vaihtelevat maustetut grillimakkarat kiinnostavat kuluttajia, mutta lihojen ja grillattavien tuunaus ja maustaminen itse esimerkiksi kuivamausteilla ja tahnoilla ovat muodissa.

Grilliruokien lisäksi klassiset maut kiinnostavat myös juomissa. Tutut limonadimaut kuten appelsiini sekä raikkaat maustamattomat kivennäisvedet päätyvät usein ostoskoriin kesäaikaan. Myös perinteiden ylläpito näkyy juomissa: moni juo kesäisin etenkin lapsuudesta tuttuja limonadimakuja, vaikka muina vuodenaikoina ei limppariostoksilla kävisikään.

Alkoholillisista juomista suomalaiset suosivat vuoden ympäri nautittavaa olutta sekä makumaailmaltaan raikasta suomalaiskeksintöä lonkeroa. Lämpimillä keleillä myös siiderien suosio nousee.

Jäätelö on suomalaisille oma lukunsa

Makeiden herkkujen osalta suomalaiset ovat selkeää jäätelökansaa: arvioiden mukaan Suomessa kulutetaan vuosittain jäätelötuotteita lähes 13 litraa per henkilö. Maailmanlaajuisesti kulutammekin arvioiden mukaan kansana neljänneksi eniten jäätelöä koko maailmassa.

Jäätelömauista suosituimpia ovat tutut klassikot: vanilja, suklaa ja mansikka, jotka ovat myös kansainvälisiä suosikkeja. Kolme perusmaun lisäksi myös karkkimaailmasta tuttu lakritsa on suomalaisittain suosittu jäätelömaku.

Mikä mahtaa olla in?

Erityisruokavalioiden osuuden kasvu sekä terveys- ja hyvinvointitrendi näkyvät myös herkuttelussa. Arvioiden mukaan jopa kahdeksan prosenttia jäätelömarkkinasta on erityisruokavalioille sopivia kuten vegaanisia, sokerittomia tai proteiinipitoisia tuotteita.

Juomapuolella suomalaiskuluttajat ovat myös aiempaa kiinnostuneempia alkoholittomista juomavaihtoehdoista. Erityisesti alkoholittomat oluet ja mocktailit, eli alkoholittomat cocktailit ovat kasvattaneet suosiotaan.

Makumaailmoista ja trendeistä suomalaisia kiinnostavat tällä hetkellä etenkin aidot ja luonnolliset maut. Tuttuja ruoka- ja juomaperinteitä halutaan kunnioitta niin tuotteiden kuin makujenkin osalta. Kesällä tämä tarkoittaa etenkin hedelmäisiä ja raikkaita makuja niin juomissa kuin jäätelöissäkin.

Artikkelissa on käytetty lähteenä Altian, Atrian, Fronerin, Hartwallin, Olvin ja Unileverin haastatteluja.

Grillimakkara haarukassa

Kuva: 123rf.com

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset