Blogi

Suomi tarvitsee ruokaministerin

Toimitusjohtaja Mikko Käkelä

Kirjoittanut: Mikko Käkelä

Julkaistu:

Toimitusjohtaja Mikko Käkelä

Suomalainen ruoka-ala uskoo vahvasti tulevaisuuteen, vaikka haasteita on juuri nyt paljon ja puhe ruuan ympärillä saa valitettavan usein kielteisiä sävyjä. Ruokaan liittyvät kysymykset kannattaisi nähdä mahdollisuuksina, ei ongelmina, sillä ruoka-ala on nimenomaan ratkaisujen ala.

Julkisessa keskustelussa ruoka-alalta myös vaaditaan paljon, olipa kyse sitten vaikkapa elintarvikkeiden viennistä tai vastuullisuudesta.

Ruoka-alan kehittäminen on jakautunut maassamme tällä hetkellä kahden ministeriön välille. Maa- ja metsätalousministeri keskittyy pääosin maatalouden asiaan, ja elinkeinoministerin tonttiin kuuluvat lukemattomat elinkeinoalat teknologiateollisuudesta kauppaan.

Ehdotan elintarviketeollisuudelle ja ruoka-alalle Suomeen uutta kotipesää, yhtä ministeriä, joka ottaisi koko laajan kokonaisuuden kehittämisen haltuunsa!

En tarkoita uutta ministeriötä, vaan ministerin salkun rakentamista siten, että ruoka-alaa katsotaan kokonaisuutena. Näin voisimme turvata huoltovarmuutta, vahvistaa koko ruokaketjun kilpailukykyä ja luoda edellytyksiä kestävälle elintarviketuotannolle.

Ruoka-alan ketjuun kuuluvat elintarviketeollisuuden lisäksi muun muassa alkutuotanto, päivittäistavarakauppa, ravintolat ja suurkeittiöt eli ns. food service -ala sekä julkiset hankinnat. Myöskään kuluttajakysymyksiä ei pidä unohtaa.

Uusi ministeri helpottaisi yhteistyön tekemistä päättäjien, viranomaisten ja muiden ruoka-alan toimijoiden kesken.

Mielestäni uudelle ministerille kuuluisi vastuu myös ehdottamamme ruoka-alan kasvuohjelman valmistelusta. Raaka-aineet, innovaatiot, osaaminen ja energia ovat keskeisiä tekijöitä kotimaisten elintarvikkeiden valmistuksessa. Kaikki niitä tarvitaan, jotta ruoka-ala voi menestyä.

Ruokaministerin salkkuun kuuluisivat luontevasti myös viennin edistäminen ja alaa koskevan kehittämissääntelyn koordinointi.

Luotamme tulevan hallituksen ymmärtävän, ettei alaa kannusteta kasvuun ja kansainvälisen kilpailukyvyn kohentamiseen säätämällä uusia veroja tai kiristämällä jo nyt erittäin kireää verotusta.

Elintarvikealan yrityksiin vaikuttava toimintaympäristö on murroksessa. Euroopassa käydään sotaa, joka näkyy lannoitteiden, energian ja muiden raaka-aineiden hinnoissa ja alan kustannuksissa vielä pitkään.

Irrottautuminen fossiilisesta energiasta etenee vauhdilla. Ruuantuotanto muuntuu kestävämmäksi luonnon asettamiin rajoihin vastaten. Kotimaassa on pulaa osaavasta työvoimasta, koska työmarkkinoille saapuvat ikäluokat ovat poistuvia ikäluokkia pienemmät.

Tässä tilanteessa ruokaministeri toisi kaivattua pitkäjänteisyyttä ja kokonaisvaltaista otetta alan kehittämiseen. Siihen löytyy erinomaisia askelmerkkejä jo tehtyjen lukuisten selvitysten, työryhmien ja hankkeiden toimenpidesuosituksista. Kääritään hihat ja laitetaan suositukset toimeen.

Mikko Käkelä
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset