Uutinen

Sari Essayah: Nuorista tekijöistä ja innovaatioista muutosvoimaa ruoka-alalle

Julkaistu:

Kestävän tulevaisuuden rakentaminen koko ruoka-alalle on tärkeä tehtävämme. Sellaisen tulevaisuuden, jossa sekä alkutuotanto että elintarvikeala tuotekehityksen ja markkinoinnin tehtävineen ovat nuorille houkutteleva mahdollisuus uravalinnaksi. 

Näin sanoi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah puheessaan ETL:n syysliittokokouksessa marraskuussa Helsingissä.

Essayahin mukaan innovaatiot, kulutustottumusten muutokset ja nuorten tekijöiden alalle saaminen luovat perustaa, joka tuo ruoka-alalle kaivattua uudistumiskykyä.

–  On luotava vakaita tulevaisuudennäkymiä niille, jotka tuottavat ruokaamme. Näin rohkaisemme nuoria jatkamaan alan tehtäviin ja turvaamme kotimaisen raaka-aineen saatavuuden loistaviin suomalaisiin elintarvikkeisiin.

–  Haluamme katsoa tulevaisuuteen ja ollaan edelläkävijöitä kestävien ruokajärjestelmien rakentamisessa, ministeri vakuutti.

Essayahin mukaan suomalaisessa ruokajärjestelmässä on paljon potentiaalia kasvuun, työllisyyteen ja ruokavientiin.

Kasvuohjelmasta kaikki tehot irti

–  Jotta potentiaalista saadaan tehot irti, on panostettava julkiseen TKI-rahoitukseen sekä investointeihin koko ruokaketjussa.

Tutkimus ja kehittäminen konkretisoituvat kestävästi ja vastuullisesti tuotettuina turvallisina elintarvikkeina ja alan yritysten markkinoille tuomina ruokainnovaatioina. Elintarviketeollisuudella on siten innovaatiotoiminnassa merkittävä rooli.

Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan kirjatulla ruoka-alan kasvuohjelmalla pyritään lisäämään muun muassa elintarvikeviennin kasvun edellytyksiä. Viime kädessä yritykset kuitenkin itse ratkaisevat, tarttuvatko ne vientimahdollisuuksiin.

–  Elintarviketeollisuusliitolla on kasvuohjelman ohjausryhmässä edustus. Vaikuttakaa sitä kautta ohjelmatyön kohdistamiseen teille oikeisiin asioihin, ministeri kannusti.

Kotimaiseen ruuantuotantoon suhtaudutaan Suomessa erittäin vakavasti. Oma tuotanto koetaan tärkeäksi, mikä halutaan osoittaa myös politiikan keinoin.

–  Kun ruuan tarjontaketju on omissa käsissämme, pystymme varmistamaan, että ketjun jokainen lenkki toimii.

 

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset