Uutinen

Näköpiirissä maistuvia kesätöitä 

Kuva: Niko Jerkkonen

Julkaistu:

Kuva: Niko Jerkkonen

Tulevana kesänä tuhannet nuoret saavat jälleen työkokemuksen elintarvikealan yritysten palveluksessa. Taloudellisesti haastavista ajoista huolimatta elintarvikealalle ei olisi tulossa pudotusta kesätyöntekijöiden määrään toisin kuin elinkeinoelämässä yleisesti.  

Kesä on Suomessa huomattava ruokasesonki ja elintarviketehtaiden pyörät on pidettävä pyörimässä lomienkin aikana. Vakituiselle henkilöstölle tarvitaan tuuraajia.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kesätyötiedustelun alakohtaisista tuloksista käy ilmi, että Elintarviketeollisuusliiton jäsenyrityksistä peräti yli 80 prosenttia aikoo ottaa kesätyöntekijöitä.

– Suhteessa yritysten vakituisen henkilöstömäärään elintarvikeala on toimialojen kärkikastia. Toivon, että tämä ennuste eletään todeksi, ja vaikeasta taloustilanteesta ja muutosneuvotteluista huolimatta mahdollisimman monelle nuorelle olisi tarjolla kesätyökokemus, johtava asiantuntija Maiju Korhonen sanoo.

– Kesätyöt tarjoavat nuorille tilaisuuden tutustua toimialaan, vahvistaa työelämätaitoja ja ansaita omaa rahaa, hän muistuttaa.

Myös elintarvikeyritykset ovat tunnistaneet osaajakilpailun kiristymisen. Yksi keino vastata haasteeseen on tarjota kesätöitä – lyhyitäkin rupeamia – jo alle 18-vuotiaille. ETL onkin sopinut neuvottelukumppaneidensa kanssa Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun ehdoista myös tälle kesälle.

Moni kunta myös jakaa peruskouluikäisille nuorille kesätyöseteleitä (näiden ehdot vaihtelevat kunnittain ja vuosittain) ja tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää.

– Hienoa esimerkkiä elintarvikealalla näyttää HKScan, joka tarjoaa useilla paikkakunnilla elintarviketyöntekijän tehtäviä jo 17-vuotiaille. Mistä uusi sukupolvi elintarvikealan töihin voisi kasvaa, jollei kukaan pääse näkemään, miten suomalaista ruokaa ja juomaa valmistetaan? Maiju Korhonen kysyy.

Hän kannustaa palkkaamaan nuoria rohkeasti kesätöihin. Se on tärkeä osa yritysten yhteiskuntavastuuta. Kysymällä nuorten mielipiteitä kesätyöjakson aikana voi samalla saada tärkeää tietoa yrityksen työnantajakuvasta.

– Nuori ei ehkä osaa samoja asioita kuin sinä vastaavan ikäisenä, mutta hänellä voi olla muita arvokkaita taitoja, joita et ehkä tule edes ajatelleeksi. Kun nuorille annetaan vastuuta, he yleensä myös haluavat kantaa sitä ja osoittaa olevansa luottamuksen arvoisia.

 

Lisätietoja

Maiju Korhonen

Johtava asiantuntija

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset