Blogi

Maistuva päivä kertoo nuorille, mistä ruoka tulee

Julkaistu:

Välillä kuulee puhuttavan, tietävätkö lapset ja nuoret, mistä ruoka oikeasti tulee. En tiedä oliko totuus täysin selvä minullekaan ennen kuin työllistyin elintarvikealalle.

Seuraa paljastus: ruoka tulee pelloilta, kasvihuoneista, meristä, järvistä ja metsistä.

Vielä korressa kiinni olevia kauran tähkiä on kuitenkin ikävä nakertaa sellaisenaan eikä pellolla laiduntavan lehmän kyljestä voi mennä haukkaamaan palasta. Ennen ruuan ja juoman päätymistä lasiin ja lautaselle tarvitaankin yritysten, tehtaiden, leipomoiden, teurastamoiden ja meijerien, sekä niissä työskentelevien ammattilaisten apua.

Maistuva päivä on Elintarviketeollisuusliiton jäsenyritysten keino näyttää nuorille, miten ruoka- ja juomatuotteet valmistetaan ja kuinka ne päätyvät lautaselle ja lasiin kotona, ravintolassa tai esimerkiksi kouluruokalassa.

Työskentelin aiemmin leipomotuotteita valmistavassa yrityksessä. Yksi työni etu oli, että pääsin monta kertaa seuraamaan lähietäisyydeltä valtavien leipomolinjastojen toimintaa ja ihmettelemään tuotteen matkaa raaka-aineesta kaupan hyllylle asti.

Tuotannon lisäksi pääsin edellisessä työpaikassani seuraamaan, kuinka kolme ryhmällistä yläkouluikäisiä nuoria tutustui leipomoihin Maistuva päivä -vierailuilla tammikuussa 2019. Ja miten ilahduttavia nämä vierailut olivatkaan!

Nuoret olivat miettineet etukäteen kysymyksiä yrityksestä, työn tekemisestä ja tuotteiden valmistuksesta. Osa rohkaistui myös osallistumaan keskusteluun vierailun aikana. Totta puhuakseni hämmästyimme usemman kerran kollegoideni kanssa kommenttien ja kysymysten tarkkuutta. Vai kuinka monta kertaa olet vastannut yläkouluikäisen kysymykseen siitä, miten suuren yrityksen vastuullisuus ja läpinäkyvyys toteutuvat käytännössä?

Ensi viikolla, 27.–31.1.2020, Maistuva päivä -teemaviikkoa vietetään jo kolmattatoista kertaa. Itselleni kerta on toinen laatuaan, mutta tällä kertaa kierroksen vetämisen ja kysymyksiin vastaamisen sijaan pääsin yhdistelemään vierailuita tarjoavia yrityksiä ja vierailulle haluavia koululaisryhmiä.

Ilokseni mukana tapahtumassa on 24 elintarvikeyritysten toimipaikkaa ympäri Suomen Kantvikista Pudasjärvelle. Myös vierailijoita on runsaasti: yrityksiin tutustuu ensi viikon aikana yli 700 nuorta opettajineen.

Viime tammikuussa vetämistäni Maistuvasta päivä -kierroksista parhaiten mieleeni jäivät kysymysten lisäksi saamamme palautteet. Niiden perusteella tapahtumasta pitivät yritystä esitelleiden työntekijöiden lisäksi myös tärkeimmät eli vieraat.

Hienoja koneita, hyvänmakuista välipalaa ja tehdaskierrosta kehuneiden palautteiden lisäksi sain luettavaksi lomakkeen, jonka kohdalle pysähdyin pidemmäksi aikaa. Vapaa sana -osioon oli kirjoitettu ”jos olisin teillä töissä niin viihtyisin [sic]”.

Mikä onnistuminen! Ammattiylpeys ja -osaaminen sekä työn ilo olivat asioita, joista olin halunnut yrityksen esittelyn ja työmahdollisuuksista tiedottamisen lisäksi kertoa. Koen, että viesti elintarvikeyrityksen tavallisesta arjesta ja siitä, että tämä arki maistuu, oli myös tärkeä.

Lopuksi esitän kolme toivetta.

Toivon, että myös ensi viikolla nuoret pääsevät kuulemaan ja näkemään, kuinka monipuolinen ja maistuva elintarvikeala on ja miten paljon upeita ammattilaisia alalla työskentelee. Ehkä joku vierailijoista löytää tulevan työnantajan, haaveammatin tai idean jatko-opiskelupaikasta.

Toivon, että yritykset saavat vierailuista uusia näkökulmia ja ajatuksia. Että vierailun vetäjät saavat hyvää palautetta ja samalla muistutuksen tuntea ylpeyttä tekemästään työstä.

Kolmas toiveeni on, että Maistuva päivä -tapahtuman osallistujat, niin yritykset, oppilaat kuin opettajatkin, nauttivat vierailuista – olkoon jokainen päivä ensi viikolla maistuva!

Kirjoittaja työskentelee Elintarviketeollisuusliitossa viestinnän asiantuntijana.

Lue lisää:

Kuva: 123rf.com

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset