Artikkeli

Kun koulu loppuu -tutkimus: Lukiolaiset ymmärtävät elintarviketeollisuuden merkityksen

Julkaistu:

Kun koulu loppuu 2017 -tutkimuksessa elintarviketeollisuuden vahvuuksiksi nousivat muihin toimialoihin verrattuna erityisesti alan rooli tärkeiden asioiden toteuttajana ja alan hyvät työllisyysnäkymät.

Vuosittain toteutettava Kun koulu loppuu -tutkimus luotaa yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuudensuunnitelmia. Tutkimus myös tarkastelee nuorten asenteita eri aloja kohtaan muun muassa työtehtävien kiinnostavuuden, palkkauksen ja työllisyysnäkymien näkökulmasta.

Tutkimuksesta selvisi, että lukiolaiset arvostavat elintarviketeollisuuden yhteiskunnallisesti tärkeää roolia. Lukiolaisvastaajista huikeat 65 prosenttia yhdisti väittämän ”Toteuttaa tärkeitä asioita” elintarviketeollisuuteen.

Lukiolaisista 48 prosenttia yhdisti alaan hyvät työllisyysnäkymät ja 31 prosenttia hyvän työilmapiirin. Kiinnostavat tehtävät ja hyvä palkkaus saivat vähemmän valintoja.

Huomionarvoista on, että elintarviketeollisuus nousi kaikkien alojen ykköseksi sekä tärkeiden asioiden toteuttajana että työllisyysnäkymissä. Lukiolaiset myös yhdistivät alaan usein positiivisia mielikuvia.

Suosituimpien alojen joukkoon on vielä matkaa

Elintarviketeollisuus ei noussut kuitenkaan nuorten keskuudessa suosituimpien alojen joukkoon. Tutkimuksen TOP 10 alat -listalla elintarviketeollisuus sinnittelee sijoilla 23 (lukiolaiset) ja 25 (yläkoululaiset). Suosittuja toimialoja ovat esimerkiksi terveyspalvelut, kulttuuri ja viihde, media ja viestintä sekä yliopistot ja tutkimuslaitokset.

Sekä lukiolaisten että yläkoululaisten keskuudessa tytöt ovat kiinnostuneempia elintarviketeollisuudesta kuin pojat, ja kiinnostus vaihtelee hieman alueellisesti. Esimerkiksi Keski-Suomessa yläkoululaiset ovat muuta Suomea kiinnostuneempia ruoka- ja juomavalmistajista tulevaisuuden työnantajana.

Tällä viikolla julkaistu Luken selvitys ruokaketjun merkityksestä vahvistaa lukiolaisten ajatukset alan tärkeydestä. Välilliset työpaikat mukaan laskien elintarviketeollisuus tarjoaa runsaalle 100 000 hengelle työtä, jättää ison verojalanjäljen ja tuottaa tuntuvan arvonlisäyksen yhteiskunnan hyvinvointiin.

Ruoka- ja juoma-alan tarjoamiin monipuolisiin uravaihtoehtoihin voi tutustua Maistuva päivä -sivulla.

Lähde: Kun koulu loppuu 2017 – Nuorten tulevaisuusraportti, elintarviketeollisuuden tulokset

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset