Uutinen

Kestävä vesivarojen käyttö tarjoaa kasvumahdollisuuden kotimaiselle ruuantuotannolle

Julkaistu:

Puhdas vesi on elämän lähtökohta ja jokaisen ihmisen perusoikeus. Maailman vesipäivänä 22.3.2024 Elintarviketeollisuusliitto haluaa muistuttaa puhtaan veden merkityksestä kotimaiselle ruuantuotannolle sekä nostaa esiin siihen liittyviä kasvumahdollisuuksia.

Maailman vesipäivää vietetään vuosittain 22. päivänä maaliskuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa arvokkaasta luonnonvarasta ja elämän edellytyksestä, vedestä. Puhtaan veden saatavuus on perusedellytys myös ruuantuotannolle.

Ruuantuotanto on tyypillisesti hyvin vesi-intensiivistä. Vettä tarvitaan paitsi raaka-aineiden tuottamiseen myös elintarvikkeiden korkean hygieniatason ylläpitämiseen. Lisäksi puhdas vesi on itsessään monien elintarvikkeiden keskeinen raaka-aine.

– Teollisuus Suomessa on jo pitkään tehnyt toimia vesitehokkuuden ja vesien kestävän käytön edistämiseksi. Suomalaiset elintarvikkeet pärjäävätkin vesivastuussa hyvin ulkomaisiin tuontituotteisiin verrattuna. Toki meilläkin riittää edelleen kehitettävää ja esimerkiksi vesistöjen ravinnekuorman hallinta on koko ruokaketjun yhteinen haaste, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.

Ilmastonmuutoksen seurauksena lisääntyneet veteen liittyvät sään ääri-ilmiöt ovat globaali huolenaihe. Osa Euroopastakin kärsii jo vakavasta kuivuudesta, kun taas toisaalla haasteena ovat tulvat ja rankkasateet. Monet tahot ovat vaatineet EU:lta entistä tehokkaampia toimia vesivarojen kestävään hallintaan.

– Suomessa on luonnostaan runsaat vesivarat. Pohjoisesta sijainnista ja ilmastosta johtuen meillä voidaan myös kasvattaa monia raaka-aineita ilman keinokastelua. Ilmaston muuttuessa Suomella onkin tulevaisuudessa mahdollisuus toimia kokoaan suurempana ruokaturvan tuottajana ja kasvattaa elintarviketuotantoaan. Tämä edellyttää, että vesivarojen käytöstä voidaan jatkossakin päättää kansallisella tasolla, sanoo Levón.

Euroopan komission piti julkaista EU:n vesiresilienssiä koskeva aloite alkuvuodesta ja pohjustaa sillä tulevan komission mahdollisia toimenpiteitä. Aloite vedettiin pois, mutta vesiasiat ovat edelleen vahvasti keskusteluissa ja hyvin todennäköisesti näkyvät tulevaisuudessa vahvemmin myös EU:n agendalla.

 

Kuva: Mostphotos/Jarmo Piironen

Lisätietoa

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset