Artikkeli

Kesätyöntekijöistä kilpaillaan jo

Kuva: Niko Jerkkonen

Julkaistu:

Kuva: Niko Jerkkonen

Kesätyöt eivät ehkä pyöri ensimmäisenä mielessä yritysten joulukiireiden keskellä, mutta tosiasia on, että useat työnantajat aloittavat kesätyöntekijöiden rekrytoinnin heti vuodenvaihteen jälkeen. Joissakin paikoissa haku on jo käynnistynyt.

Aikainen liikkeellelähtö johtuu siitä, että etenkin korkeakouluopiskelijoista alansa osaavina kesätyöntekijöinä joudutaan paikoin jo kilpailemaan.

– Yritykset haluavat varmistaa, että kesäksi saadaan töihin parhaat tyypit. Jos asiaan havahtuu vasta myöhemmin keväällä, välttämättä ei enää löydy juuri sellaisia kesätyöntekijöitä, joita yritys hakee, Vastuullinen kesäduuni 2018 -kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen sanoo.

Kampanjan tavoitteena on luoda ensi kesäksi ennätykselliset 60 000 kesätyöpaikkaa yhdessä yritysten ja kesätyöpaikkoja tarjoavien muiden tahojen kanssa. Yrityksiä pyritään saamaan mukaan 500.

– Saatamme hyvinkin päästä tavoitteeseen, sillä jo nyt mukaan on ilmoittautunut lähes 400 yritystä. Iloitsen kovasti, että yritykset ovat oivaltaneet kesätyön tarjoamisen suuren merkityksen. Se on hyvä keino turvata osaajien saaminen palvelukseen tulevaisuudessakin.

Elintarvikeala työllistää kesäisin tuhansia nuoria

Ruokia ja juomia valmistavat yritykset ovat tarjonneet viime vuosina esimerkillisen paljon kesätyöpaikkoja. Alalla on työskennellyt kolmena viime kesänä noin 5 500 nuorta! Se on huomattava määrä, kun ottaa huomioon, että elintarviketeollisuus työllistää Suomessa 38 000 henkeä.

Työtehtävät ja toimenkuvat elintarvikeyrityksissä ovat erittäin moninaiset ja uramahdollisuuksia on paljon. Ammattinimikkeitä löytyy kymmeniä. Koska ruokaa syödään joka päivä, ala on vakaa työllistäjä myös talouden matalasuhdanteissa.

Suomalaista, lähellä tuotettua ruokaa arvostetaan yhä enemmän. Elintarvikeyritykset seuraavat ajan trendejä sekä keskustelua ravitsemuksesta ja ihmisten hyvinvoinnista. Yritykset kehittävät ja valmistavat tuotteita kuluttajien moninaisiin tarpeisiin. Alalla tarvitaan myös luovuutta ja käden taitoja.

Ei siis lainkaan hassumpi ala kesätöille tai tulevaisuuden ammatille.

Työelämätaitoja oppii vain työpaikalla

Päivi Salminen-Kultanen alleviivaa kesätyön tärkeyttä nuorille ja opiskelijoille:

– Kesäduuni on paljon enemmän kuin pelkkä kesäduuni. Työelämätaitoja ei pysty omaksumaan missään muualla kuin työpaikalla. Kesätöissä nuori oppii vahvuuksistaan ja löytää kenties alan, jota haluaa lähteä opiskelemaan.

– On todella arvokasta ja vastuullista, että yritykset tarjoavat kesäpestejä. Ne auttavat saamaan työkokemusta ja avittavat työuralla eteenpäin.

Vastuullisuus saattaa kalskahtaa kovin vaativalta, mutta käytännössä kyse on siitä, että työnantaja sitoutuu kuuteen periaatteeseen: tarjoamaan mielekästä työtä, perehdyttämään siihen hyvin, maksamaan kohtuullisen palkan osaamisen mukaan, tekemään kirjallisen työsopimuksen ja antamaan työtodistuksen. Sekä tarjoamaan hyvän kokemuksen työnhausta, jos nuori ei tule valituksi.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset