Artikkeli

Kesätyö ruokatehtaalla maistuu alan opiskelijalle

Kesätyöntekijä Susanna Hietikko hallitsee makkaranruiskutuskoneen käytön. Kuva: Saarioinen

Julkaistu:

Kesätyöntekijä Susanna Hietikko hallitsee makkaranruiskutuskoneen käytön. Kuva: Saarioinen

Ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä ei kesällä levätä laakereilla. Satokauden antimet on jalostettava, ja kesäiset sesonkituotteet kuten juomat, jäätelö ja grillattavat herkut käyvät kaupaksi. Elintarviketeollisuuden yritykset ympäri Suomen työllistävät vuosittain arviolta huikeat 6 000 kesätyöntekijää.

Saarioisten Valkeakosken-tehtaalle palkattiin tänä kesänä noin 120 kesätyöläistä. Haastattelimme yhtä heistä, 23-vuotiasta Susanna Hietikkoa.

Olet ollut Saarioisilla kesätöissä jo kahtena kesänä. Mitä työtehtäviisi kuuluu?

Työskentelen palalihaosastolla ja päätehtäväni on ollut makkaranruiskutus. Käytännössä se tarkoittaa, että raakamakkaramassa laitetaan suppilon kautta koneeseen, josta se ruiskutetaan luonnonsuoliin. Sitten kone leikkaa makkarat oikean pituisiksi. Välillä osallistun myös grillitassujen tekoon sekä tuotteiden pakkaamiseen.

Mikä on ollut parasta tässä kesätyössä?

Parasta on ollut ruiskutuskoneen käytön oppiminen. Koneen käyttäminen oli minulle täysin uutta ja ajattelin ensin, että se on vaikeaa. Ensimmäisenä kesänä oli kuitenkin hienoa huomata, että työn oppi nopeasti. Nyt osaan käyttää konetta sekä kasata ja purkaa sen. Tykkään myös siitä, että työn tuloksen näkee saman tien!

Opiskelet Hämeen ammattikorkeakoulussa bio- ja elintarviketekniikkaa. Miten löysit opinnot?

Kiinnostus elintarvikealaa kohtaan tulee kotoa. Isäni on työskennellyt Atrialla pitkään ja lukion jälkeen pääsinkin heti töihin Nurmoon Atrialle, jossa vietin puolentoista vuoden ”välivuoden”. Myös äitini on työskennellyt elintarvikealalla, ja hänkin on tätä nykyä Atrialla.

Tämän taustan ansiosta oli luonnollista aloittaa myös alan tutkinnon opiskelu. Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen pääsin kesätöihin Saarioisille. Olen todella tykännyt tästä alasta.

Millaista työtä haluaisit tehdä valmistumisen jälkeen?

Ainakin tehtävät tuotekehityksessä ja laadunvalvonnassa kiinnostavat. En ole kuitenkaan lyönyt mitään suunnitelmaa lukkoon, sillä haluan pitää ovet auki eri vaihtoehdoille. Valmistun keväällä 2019.

Mikä on oma Saarioisten suosikkituotteesi?

Kyllä ne varmaan ovat Balanssi-ateriat! Syön niitä usein töissäkin. Valkeakoskella ei valmisteta Balansseja, mutta niitä voi ostaa tehtaanmyymälästä hyvällä alennuksella.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset