Artikkeli

Kapea käsitys elintarviketeollisuudesta avartuu kesätöissä

Kuvia Atrian tehtaalta Nurmosta. Kuvattu Atrian viestintään.

Julkaistu:

Kuvia Atrian tehtaalta Nurmosta. Kuvattu Atrian viestintään.

Useat elintarvikeyritykset hakevat jo täyttä päätä kesätyöntekijöitä, vaikka vuoden kulku on vasta kääntynyt kevättä kohti. Varsinkin suuret työnantajat, jotka jälleen ensi kesänä tarjoavat satoja työmahdollisuuksia, haluavat olla ajoissa liikkeellä.

– Kesätyöntekijät ovat elintarviketeollisuudelle aivan välttämättömiä, sillä ilman heidän työpanostaan yritysten vakituinen henkilökunta ei pystyisi pitämään kesälomiaan eikä tuotanto pyörisi, alan koulutus- ja työvoima-asioihin perehtynyt Elintarviketeollisuusliiton työmarkkinalakimies Annaleena Pentikäinen perustelee.

Ruokia ja juomia valmistetaan ympäri vuoden, ja kesä on monille elintarvikeyrityksille tärkeä sesonki grillituotteineen, jäätelöineen ja juomineen.

Kesätöitä tarjolla tuhansille nuorille

Suhdannevakaana toimialana tunnettuun elintarviketeollisuuteen on tyypillisesti palkattu kesätöihin useita tuhansia nuoria, viime vuosina keskimäärin noin 5 500.

Luku on huomattava, kun sitä verrataan 38 000:een eli yritysten koko maassa työllistämään henkilömäärään. Elintarviketeollisuudella on Suomessa lähes 1 800 toimipaikkaa ja niitä sijaitsee kaikissa maakunnassa.

Aikainen liikkeellelähtö rekrytoinneissa on tarpeen, jotta sopivat kesä- ja kausityöntekijät ehditään löytää ja rekrytointiprosessi sekä perehdytys saattaa valmiiksi. Kaikki tämä vaatii yrityksiltä isoa panostusta.

Vastuullisuus konkretisoituu elintarvikealalla

Tosiasia on, että elintarvikeyritykset joutuvat kilpailemaan kesätyöntekijöistä muiden tarjoajien kanssa. Kilpailu korostuu pääkaupunkiseudulla. Haastetta lisää, että kaikki työtehtävät elintarvikealalla eivät sovellu alle 18-vuotiaille esimerkiksi työaikoihin liittyvien lakisääteisten rajoitusten vuoksi.

Nuorille tehtyjen mittausten mukaan myöskään mielikuva elintarviketeollisuudesta ja sen vetovoimaisuudesta työpaikkana ei nouse ranking-listojen kärkeen. Työtä pidetään yksitoikkoisena teollisena liukuhihnatyönä.

– Tarjoamalla kesätöitä elintarvikeyritykset antavat nuorille mahdollisuuden avartaa kapeaa mielikuvaa omakohtaisen työkokemuksen kautta. Usein käsitys muuttuukin, sillä todellisuudessa työskentely on monipuolista ja jo pelkästään tuotannossa on tarjolla valtavasti erilaisia tehtäviä, Annaleena Pentikäinen sanoo.

– Jäsenyrityksemme kertovat lähes järjestään, että kun nuorilta pyydetään palautetta työrupeaman päätteeksi, se on pääasiassa kiittävää. Kokemus on ollut myönteinen ja laittanut uusiksi käsitystä elintarviketeollisuudesta.

Kesätyöntekijöille on ollut herättävää esimerkiksi nähdä, miten konkreettisesti vastuullisuus otetaan huomioon ruokien ja juomien valmistuksen kaikissa vaiheissa. Vastuullisuus on leivottu sisään yrityksen toimintoihin aina raaka-aineiden hankinnasta ja käytöstä erilaisiin tuotantotapoihin, tuotteiden pakkaamiseen, kuljetukseen ja markkinointiin.

Hyvä kello kuuluu kauas

Hyvin hoidettu kesätyösuhde on yritykselle mahdollisuus kumota harhaluuloja ja kasvattaa alan mainetta nuorten keskuudessa, sillä nuoret toimivat sanansaattajina kaveriporukoissaan ja vertailevat kokemuksiaan työelämästä.

Myönteisen mainejäljen jättävää työkokemusta pohjustaa huolellinen perehdytys työtehtäviin ja työturvallisuuteen. Nuori oppii työelämän pelisääntöjä, joita tarvitaan elämässä myöhemminkin.

Vakaan työnantajan palveluksessa kesätyötä tehneet ovat esimerkiksi saattaneet hämmästellä, että palkka oli maksettu tilille juuri sinä päivänä kuin pitikin ja oikean suuruisena.

– Kun nuorelle on jäänyt kuva, että hänen työpanostaan arvostetaan ja hän on ollut tärkeä tekijä työyhteisössä, se jos mikä voi kannustaa hakeutumaan alan töihin tulevaisuudessakin, Annaleena Pentikäinen sanoo.


Kuva: Atria Oyj

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset