Blogi

ETL–SEL-neuvottelut saatiin maaliin, mutta tes-kierros jatkuu

Kirjoittanut: Anne Somer

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat neuvotelleet elintarvikealan työntekijöille uudet työehtosopimukset. Neuvotteluja käytiin useiden viikkojen ajan. Ratkaisut syntyivät varhain aamulla 13.2. lähes vuorokauden kestäneen yhtämittaisen neuvottelurupeaman päätteeksi.

Nyt tehdyt ratkaisut tuovat yrityksiin työrauhan kahdeksi vuodeksi.

Palkantarkistusten osalta jouduimme äärirajoille. Vaikka sovitut korotukset ovat yleisen linjan mukaisia, ne aiheuttavat suuria hankaluuksia erityisesti pienille yrityksille, joista monet ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa.

Yrityksille oli kuitenkin tässä tilanteessa tärkeää, että neuvotteluosapuolet onnistuivat saavuttamaan uuden ratkaisun heti sopimuskauden päättyessä ilman työrauhahäiriöitä.

Myös työehtosopimusten sisällön kehittämisessä eli niin sanotuissa tekstikysymyksissä saavutettiin tällä neuvottelukierroksella edistystä. Olemme tunnistaneet muutostarpeen jo pitkään.

Vaikka yksityiskohdista sopiminen oli vaikeaa ja neuvottelut tekstisisällöistä kestivät, kummallakin osapuolella oli tahtoa jatkaa yrittämistä. Näin saatiin lopulta aikaan tulosta, mikä on osoitus uudistuvasta tes-neuvottelukulttuurista.

Saimme tehtyä sopimuksiin uudistuksia, jotka auttavat yrityksiä menestymään nykyisessä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Vaikka ottamiamme askelia ei voi kutsua läpimurroiksi, ne ovat kuitenkin hyvä alku oikeaan suuntaan.

Myös työntekijäpuolen toiveet ja tarpeet huomioitiin ja esimerkiksi henkilöstön edustajien asemaa parannettiin.

Erityisen iloinen olen siitä, että neuvotteluja voitiin käydä koko ajan SELin kanssa hyvässä yhteistyön hengessä. Ajattelenkin, että parhaaseen lopputulokseen päästään hyvällä yhteistyöllä ja neuvottelemalla.

ETL:n ja SELin yhteistyötä jatketaan nyt työryhmissä, joissa neuvotellaan esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen, palkkauksen, työergonomian ja työturvallisuuden kehittämisestä.

Työmarkkinakierros ei ole ETL:n puolelta kuitenkaan vielä ohi. Neuvottelut Ammattiliitto Pron kanssa elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksesta ovat parhaillaan käynnissä. Pro on irtisanonut nykyisen työehtosopimuksen, ja sen voimassaolo päättyy helmikuun lopussa.

ETL:n ja Meijerialan Ammattilaiset MVL:n välinen työehtosopimus on voimassa vielä yli vuoden, mutta osapuolten on siitä huolimatta sovittava tämän vuoden palkantarkistuksista. Nämä neuvottelut aloitetaan helmikuun puolivälissä.

Käynnissä ovat myös ETL:n ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n väliset neuvottelut elintarvikealan automiesten työehtosopimuksesta.

Työtä on siis vielä edessä, ennen kuin neuvottelut saadaan vietyä lopullisesti maaliin. Tilanteen kehittymistä voit seurata parhaiten tes-neuvottelulokistamme.

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Anne Somer

Johtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset