Tiedote

ETL kiirehtii sopua ahtausalan lakkoon, elintarvikevienti ja ruuan toimitusvarmuus vaarassa

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliitto kiirehtii sovun aikaansaamista ahtausalan työehtokiistaan ja lakkojen pikaista päättymistä satamissa. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n lakot aiheuttavat elintarvikeviennille suuria menetyksiä.

Elintarviketeollisuudelta häviää viikossa reilun 40 miljoonan euron arvosta vientituloja, jotka olisivat tuiki tärkeitä kustannuskriisin keskellä painiville ruoka-alan yrityksille. Viennin toimintavarmuus on tärkeää, jotta asiakassuhteet pysyvät kunnossa ulkomailla.

– Suomessa vaaditaan nyt kovasti elintarvikeviennin kasvattamista. Laadukkaille tuotteillemme on kysyntää maailmalla ja viennin ympärillä on myönteistä kuhinaa, mutta miten käy yritystemme luotettavuuden ja maamme maineen kauppakumppanina, jos tilauksia ei saada perille asiakkaille, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä kysyy.

Lakot haittaavat elintarvikeyritysten tuotantoa myös kotimaassa. Lakkojen pitkittyessä raaka-aineiden saatavuus ja ruokaketjun toimitusvarmuus vaarantuvat.

Käkelä muistuttaa, että elintarvikeketju on ottanut vastaan viime vuosina iskun toisensa jälkeen, kun pandemia, Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota ja rajusti kasvaneet kustannukset ovat koetelleet ketjun toimintaa ja kannattavuutta. Töitä on tehty hartiavoimin, että suomalaiset on saatu pidettyä ruuassa ja myös elintarvikkeiden vientitoimitukset hoidettua.

– Nyt on täysin väärä aika järisyttää taas ruokaketjua ja aiheuttaa lakkoilemalla markkinahäiriöitä. Ahtaajien työtaistelu tämänhetkisessä maailmantilanteessa osoittaa suhteellisuudentajun puutetta ja suoranaista piittaamattomuutta.

Elintarvikealalla ja muillakin toimialoilla elinkeinoelämässä on juuri saatu neuvoteltua uudet työehtosopimukset. Ne turvaavat työrauhan kahdeksi vuodeksi. Ahtaajien ja AKT:n on korkea aika liittyä sopijoiden joukkoon.

– Neuvottelutoiminnan uudistaminen olisi AKT:n suunnalla tarpeen. Lakkoilu ja jo syntyneen yleisen linjan murtaminen tuntuvat vanhakantaiselta toiminnalta. Pakolla ja lakoilla ei työelämää uudisteta, vaan yhteistyökyvyllä ja rakentavalla neuvottelutoiminnalla saadaan enemmän aikaan, Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa johtava Anne Somer tähdentää.


Kuva: Unsplash

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset