ETL ja MTK: Ruoka-ala tarvitsee vahvan kasvuohjelman – Vauhdilla kohti parempaa huoltovarmuutta ja kestävää siirtymää
Julkaistu:
Julkaistu:
Maailman myllerrykset, kuten koronapandemia ja etenkin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, ovat tehneet näkyviksi suomalaisen ruokaketjun vahvuudet, heikkoudet ja korjaustarpeet. On ennakoitavissa, että ruokaketju kohtaa tulevaisuudessa kriisejä aiempaa useammin. Ruokaketjun toimivuus on varmistettava kaikissa tilanteissa. Vastuullinen ruokajärjestelmä, puhdas vesi, kestävä bio- ja kiertotalous sekä luotettavat tietovarannot ovat tärkeitä kaikille kansalaisille. Ne luovat merkittäviä mahdollisuuksia maamme kilpailukyvylle ja elinvoimalle maaseudulta kaupunkeihin.
Ruoka-alan osuus Suomen kansantaloudessa on merkittävä. Ala työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä. Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada tulevalla vaalikaudella hyödynnettynä tukemaan hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamiseksi. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme. Kriisipaketit on jätettävä taakse ja katse on käännettävä kestävään kasvuun. Ruoka-ala pelastaa, sitä ei tarvitse pelastaa.
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) ehdottavat että hallitusohjelmassa ruoka-ala nostetaan yhdeksi ratkaisualaksi sekä luomaan työpaikkoja, investointeja että huoltovarmuutta.
Esitämme että, ruoka-alan pitkäjänteinen kehittäminen on nostettava tulevan hallituksen kärkiohjelmaksi. Alaa tulee katsoa kokonaisuutena ja sen kehittämistä on johdettava poikkihallinnollisesti sekä poliittisella että virkatasolla. Työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ovat keskeiset toimijat ruoka-alan kasvun vauhdittamisessa.
Kasvuohjelma lisää ruokaketjun kriisinsietokykyä
Kasvuohjelman tavoitteena on lisätä alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvata huoltovarmuutta, vahvistaa alan yritysten kykyä investoida ja innovoida sekä lisätä vientiä. Tämä vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.
Ohjelman avulla lisätään alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja kaupan sekä ravitsemispalveluiden välistä yhteistyötä sekä vauhditetaan kestävien ratkaisujen käyttöönottoa ja oikeudenmukaista tulonjakoa ketjun sisällä. Ohjelman tukemana pystytään vastaamaan kuluttajien toiveiseen saada kilpailukykyisellä hinnalla kotimaista, ravintosuositusten ja vastuullisten toimintatapojen mukaista ruokaa.
Ruoka-ala on ratkaisemassa vihreää siirtymää ja kestävää kehitystä. Alan investoinnit näihin on mahdollistettava eri rahoituskeinoin. Kiertotalouden avulla voidaan hyödyntää ravinteet ja tuotannon sivuvirrat mahdollisimman tehokkaasti. Kotimaisen elintarviketuotannon kestävyys ja kilpailukyky kulkevat käsi kädessä. Vastaavasti kotimainen alkutuotanto ja elintarviketeollisuus voivat menestyä vain yhdessä. Ilman ruoka-alan kestävää kasvua ei ole mahdollista siirtyä kestävään tuotantoon. Siirtymän kustannukset on jaettava oikeudenmukaisesti koko elintarvikeketjussa.
Asetetaan kunnianhimoiset tavoitteet kasvulle
Ohjelman toteutuminen edellyttää strategisten tavoitteiden asettamista:
Poikkihallinnollinen valmistelutyö liikkeelle hallitusohjelmassa
ETL ja MTK esittävät, että kasvuohjelman toteuttamiseksi:
ETL ja MTK esittävät, että ohjelmassa tulisi käsitellä muun muassa seuraavia teemoja:
Kilpailukykyä ja huoltovarmuutta tukevan toimintaympäristön kehittäminen
Kasvua datasta ja tutkimuksesta
Ruoka-alan vetovoiman kehittäminen
Kestävän siirtymän edistäminen
Ruokaviennin arvon kaksinkertaistaminen
Lisätietoja:
Mikko Käkelä, toimitusjohtaja, ETL, puh. 040 560 7569, mikko.kakela@etl.fi
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, puh. 050 341 3167, juha.marttila@mtk.fi
Päivi Nerg, elinvoimajohtaja, MTK, puh. 040 842 9810, paivi.nerg@mtk.fi
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset