Artikkeli

Elintarvikeyritykset tutuiksi nuorille Maistuvassa päivässä

Julkaistu:

Elintarviketeollisuus työllistää noin 38 000 suomalaista. Ala kehittyy jatkuvasti ja ruoka- ja juomatuotteita valmistavat yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Etenkin nuoria halutaan kannustaa valitsemaan koulutus ja ura elintarvikkeiden valmistuksen parissa.

Elintarviketeollisuus on ottanut nuoret huomioon jo pitkään vuosittaisen Maistuva päivä -tapahtuman muodossa. ETL:n ja jäsenyritysten yhteinen teemaviikko tekee suomalaisia elintarvikealan yrityksiä ja osaajia tutuiksi yläkoulu-, lukio- ja ammattioppilaitosikäisille nuorille.

Vierailu voi kannustaa alavalintaan

Teemaviikon aikana yli kolmesataa nuorta pääsi vierailemaan ruokia ja juomia valmistavissa suomalaisyrityksissä. Nuoret pääsivät kuulemaan elintarvikeammattilaisten uratarinoita ja yritysten historiaa, oppimaan kuinka tuttuja tuotteita valmistetaan ja miten ideat tuotteisiin syntyvät.

Vierailulla käyneet nuoret kokivat myös oppineensa uutta: yli 90 prosenttia palautetta antaneista nuorista kertoi saaneensa riittävästi tietoa alasta sekä työstä elintarvikkeiden parissa.

Vierailu saattaa kannustaa nuorta myös valitsemaan opinnot tai hakemaan kesätyötä elintarvikkeiden valmistuksen parista. Kolmannes palautetta antaneista nuorista kertoikin harkitsevansa uraa elintarvikealalla.

Yritysten työ näkyväksi Maistuvan päivän avulla

Maistuva päivä antaa yrityksille muun muassa mahdollisuuden tehdä itseään tunnetuksi työnantajana nuorten keskuudessa. Yritysten antamissa palautteissa tapahtumaan osallistumisen hyötyinä korostuivat nuorten tietoisuuden lisääntyminen elintarviketeollisuuden toiminnasta ja uramahdollisuuksista. Myös positiivinen lisänäkyvyys koettiin eduksi.

– Haluamme vaikuttaa aktiivisesti elintarviketeollisuutta koskeviin mielikuviin ja nostaa alan arvostusta. On myös tärkeää lisätä elintarvikealan koulutuksiin hakeutuvien nuorten määrää. Maistuva päivä on loistava tapa tehdä yrityksiä ja niiden tärkeää työtä näkyväksi nuorten keskuudessa, ETL:n toimitusjohtaja Pia Pohja muistuttaa.

ETL tarjoaa yrityksille apua ja vinkkejä tapahtuman järjestämiseen. Yritykset saavat tukea muun muassa matkakustannuksin sekä vinkkejä ja ideoita päivän ohjelman järjestämiseen.

Vuonna 2020 Maistuva päivä -viikkoa vietettiin 27.–31. tammikuuta.

Kuva: Fazer

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset