Tiedote

Elintarviketurvallisuus unohtunut pakkaussääntelyn uudistuksessa

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on huolissaan Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan kannoista koskien uutta pakkaus- ja pakkausjäteasetusta.

ETL:n vastuullisuusjohtaja Satumaija Levónin mukaan valiokunnan kanta uhkaa vesittää Suomessa pitkäjänteisesti tehdyn työn pakkausten kiertotalouden edistämiseksi. Lisäksi se heikentää elintarviketurvallisuutta korostamalla yksisilmäisesti pakkausten uudelleenkäyttöä.

Parlamentin ympäristövaliokunnan enemmistö kannatti äänestyksessä ehdotusta, jonka mukaan vähintään 20 prosenttia alkoholittomista juomista tulisi vuodesta 2030 lähtien tarjota uudelleenkäytettävistä pakkauksista.

– Vaikuttaa siltä, että elintarvikepakkausten ensisijainen tehtävä eli tuotteen suojaaminen on unohdettu. Riskinä on, että tavoitteet juomapakkausten uudelleenkäytöstä vievät pakkauskehitystä myös ympäristönäkökulmasta väärään suuntaan, Levon sanoo.

ETL on arvioinut, että pelkästään tämä muutos aiheuttaisi suomalaiselle elintarviketeollisuudelle satojen miljoonien eurojen lisäkustannukset, mikä on pois muista ruoka-alan kestävää siirtymää edistävistä investoinneista.

Levónin mukaan pakkausten kierrättämisen on oltava tasavertainen vaihtoehto uudelleenkäytölle. Kestävästi tuotetut biopohjaiset kuitupakkaukset takaavat monien juomatuotteiden elintarviketurvallisuuden ja kiertävät nykyisessä järjestelmässä tehokkaasti.

– Europarlamentin ympäristövaliokunnan mietintö ei ota huomioon eri jäsenmaiden erityispiirteitä ja nykyisten järjestelmien toimivuutta. Suomessa on erittäin toimiva ja tehokas juomapakkausten palautus- ja kierrätysjärjestelmä, jota ei tule vaarantaa uusilla vaatimuksilla tai laajentamalla vaatimuksia uusiin tuoteryhmiin, Levon sanoo.

Elintarvikeyritykset tarvitsevat joustavuutta pakkausratkaisuihin

Lainsäädännön tavoite pakkausjätteen määrän vähentämisestä on kannatettava. Pakkaussääntelyehdotus on kuitenkin pakottamassa kaikki yhteen muottiin. Uudistamisessa tarvitaan joustavuutta, joka huomioi jäsenmaiden nykyisten kierrätysjärjestelmien eroavaisuudet ja jättää elintarvikeyrityksille mahdollisuuden valita paras tapa täyttää lainsäädännön tavoitteet.

Suomalaisen elintarviketeollisuudelle olennaista on, että jatkokäsittelyssä Euroopan parlamentissa ja jäsenvaltioiden neuvotteluissa pakkausmateriaalin korkea keräys- ja kierrätysaste säilytetään vaihtoehtona juomapakkausten uudelleenkäytölle.

– Mehut, smoothiet, kasvipohjaiset juomat, maito ja maitopohjaiset juomatuotteet tulee rajata selkeästi juomapakkauksia koskevien uudelleenkäyttötavoitteiden ulkopuolelle elintarviketurvallisuuden ja -hygienian varmistamiseksi, Levon vaatii.

Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata elintarviketta ja taata sen turvallisuus. Pakkausten laajassa uudelleenkäytössä on vaikea varmistaa vastaava hygienia kuin kertakäyttöisissä pakkauksissa. Myös tuotteiden säilyvyysajat lyhenisivät huomattavasti.

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti 24.10.2023 komission ehdotuksesta uudistaa pakkaussääntelyä. Europarlamentin täysistunto äänestää asiasta marraskuussa. Elintarviketeollisuus on merkittävä pakkausten käyttäjä, joten pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva lainsäädäntö koskee lähes jokaista elintarvikealan toimijaa.

Lisätietoa

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset