Tiedote

Elintarviketeollisuusliitto täyttää 75 vuotta: Menestystä yrityksille, arvostusta suomalaiselle ruualle

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliiton (ETL) perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Virallinen syntymäpäivä on 16. joulukuuta, mutta juhlamieli kulkee mukana edunvalvontatyössä, tapahtumissa ja viestinnässä koko vuoden.

Liiton syntyaikoihin vuonna 1943 Suomi kävi jatkosotaa, jolloin viranomaiset määrittivät, mitä elintarvikkeita valmistettiin, mistä raaka-aineista ja mihin jakeluun. Juuri sotavuosien tiukka viranomaisohjaus antoi ratkaisevan sysäyksen ”elintarvike- ja nautintoaineteollisuuslaitokset käsittävän keskusliiton” perustamiselle. Ala alkoi hakea neuvotteluvoimaa yritysten yhteistoiminnasta, sillä ”viranomaispäätökset eivät useinkaan olleet sisällöltään teollisuudelle hyväksyttäviä” yhteiskunnan kasvaviin tarpeisiin vastaamiseksi.

Perustavaan kokoukseen Helsingissä osallistui 34 yritystä, joista yhä samalla nimellä toimivia liiton jäseniä ovat Fazer ja Valio. Hinnat ja palkat, raaka-aineet, vienti ja tuonti, elintarvikelainsäädäntö, pakkausmerkinnät ja tavaraselosteet, veroasiat, tutkimus ja kehitys sekä toiminnan rationalisointi nousivat edunvalvonnan työlistalle.

– Tänäänkin Elintarviketeollisuusliitto tähtää edunvalvonnallaan siihen, että ruoka- ja juomayritykset menestyvät Suomessa ja kansainvälisillä markkinoilla. Ruoka ja juoma ovat erottamaton osa jokaisen ihmisen arkea. Voimme olla ylpeitä suomalaisista innovatiivisista ja moderneista elintarvikeyrityksistä”, toimitusjohtaja Pia Pohja hehkuttaa.

ETL:stä on 75 vuodessa tullut arvostettu vaikuttaja työmarkkina- ja elinkeinopolitiikassa, vahva asiantuntija ja haluttu yhteistyökumppani. Liiton toiminnan piiriin kuuluu noin 600 yritystä, jotka kattavat lähes koko elintarviketeollisuuden tuotannon Suomesta. Jäsenyritysten lukumäärä on 260, asiantuntijoita liitossa työskentelee 22. ETL on Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n jäsen.

Tapetilla nuorisotempaus, Elintarvikepäivä ja Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu

Juhlavuosi käynnistyy Maistuva päivä elintarvikeyrityksessä -tempauksella, jossa nuoret eri puolilla Suomea pääsevät tutustumaan ruokia ja juomia valmistaviin yrityksiin ja alan työmahdollisuuksiin. Toukokuussa Elintarvikepäivä kokoaa yhteen alan asiantuntijat uusimman tutkimustiedon äärelle; samalla julkistetaan Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun voittaja. Vuosi huipentuu juhlaseminaariin marraskuussa.

Liiton YouTube-kanavalla alkavat pyöriä jäsenyritysten kuvaamat videot, jotka valottavat elintarvikealaa rikkaasta menneisyydestä ammentavana tulevaisuuden tekijänä. Uutta katseltavaa päivitetään kuukausittain yritysten ikäjärjestyksessä: ensimmäisenä vuonna 1836 perustettu Hartwall, jota seuraavat Vaasan, Pernod Ricard, Paulig, Fazer, Valio, HKScan, Suomen Sokeri, Apetit, Saarioinen ja Gold & Green.

Tämän vuoden käytössä on myös Elintarviketeollisuusliitto ry:n 75-vuotisjuhlalogo, joka on suunnittelija Jaakko Vanton käsialaa.

Sitaatit teoksesta Pekka Hämäläinen: Historian vaiheita. Elintarviketeollisuusliitto 60 vuotta.

 

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset