Tiedote

Elintarviketeollisuusliitto paheksuu työrauhan rikkomista HKScanin Paimion yksikössä

Julkaistu:

Työtuomioistuin on tänään todennut laittomaksi HKScanin Paimion yksikössä olleen lakonuhan. Lakot alkoivat Paimiossa torstaina 14.6. ja ne jatkuvat tänään sekä maanantaina 18.6. Elintarviketeollisuusliitto nostaa Työtuomioistuimessa kanteen, jossa vaaditaan näiden lakkojen toteamista laittomiksi.

Paimion yksikön työntekijät vaativat tuntipalkkojen korottamista seitsemällä eurolla, vaikka neuvottelut uudesta palkkausjärjestelmästä työntekijöiden ja yhtiön välillä ovat kesken.

HKScan kehittää suunnitelmallisesti henkilöstön hyvinvointia, johtamista ja avointa vuoropuhelua yhdessä henkilöstön kanssa, yhteisesti noudatettujen neuvottelukäytäntöjen ja työehtosopimuksen mukaisesti. Osana tätä keskustelua kehitetään myös henkilöstön palkkauksen ja palkitsemisen käytäntöjä.

Työtaistelutilanne on valitettava koko teollisuudelle ja lisää turhaan huolta ja epäluottamusta virheellisiin tietoihin perustuen.

– Paimiossa maksetaan Liha-alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Tässä työehtosopimuksessa työntekijöitä edustavana osapuolena on Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry. On käsittämätöntä ja vastuutonta, ettei palkkoihin liittyvää paikallista neuvotteluprosessia kunnioiteta vaan hyvää myyntisesonkia menetetään työrauhaa rikkomalla. HKScanissa on selkeä tahto kehittää asioita yhdessä, viestiä niistä avoimesti ja löytää kilpailukykyisiä ratkaisuja, Elintarviketeollisuusliiton työmarkkinajohtaja Mika Lallo sanoo.

Hänen mukaansa on vastuutonta, että SEL sallii laittoman olotilan laiminlyömällä sille kuuluvan valvontavelvollisuuden työrauhan ylläpitämisestä. SEL on ollut sopimassa työehtosopimuksen mukaisista palkoista työehtosopimusneuvotteluissa, mutta nyt se sallii palkkavaateet, jotka eivät perustu työehtosopimukseen. SELillä olisi ollut halutessaan hyvä mahdollisuus estää lakkojen alkaminen.

– Tilanne Paimiossa osoittaa jälleen kerran, että suomalainen työrauhajärjestelmä ei toimi ja että se on täysin tehoton estämään laittomuuksia. Työrauhajärjestelmä kaipaa pikaista uudistamista, muuten uskottavuus työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmää ja sopimuksia kohtaan murenee hiljalleen, Lallo tähdentää.

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset